Το πρόγραμμα δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς, για το μήνα Φεβρουάριο

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς παρουσιάζει το πρόγραμμα των  δράσεων της, για το μήνα Φεβρουάριο.

Δείτε αναλυτικά:

- Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Αν το αγαπάς μην το πετάς!!!

Ξεκινά ο μήνας ανταλλαγής βιβλίων. Όσοι έχετε διπλά βιβλία και δεν τα χρειάζεστε πια, ελάτε να τα ανταλλάξετε με δικά μας βιβλία.

- Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 στις 6.30 το απόγευμα.

«Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν» Με αφορμή την παγκόσμια μέρα αγκαλιάς. Ας γίνουμε λίγο πιο τρυφεροί και ας δείξουμε την αγάπη μας προς τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς μας. Με την ψυχολόγο Αντωνία Γερμανού. Για παιδιά 3-6 ετών.

- Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016 στις 6.30 το απόγευμα.

Λουκάς Σαμαράς: Ο Έλληνας «πατέρας» των selfies

Ο Λουκάς Σαμαράς είναι Έλληνας καλλιτέχνης γεννημένος στην Καστοριά .Στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα καταπιάνεται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τα εικαστικά, αλλά σύντομα τον κερδίζει η φωτογραφία, με μία ειδίκευση στις αυτοπροσωπογραφίες αποτυπωμένες σε φωτογραφικές ταινίες πολαρόιντ.
Γνωρίζουμε τον Λουκά Σαμαρά, μέσα την συλλογή της βιβλιοθήκης και τα 100 αντίγραφα των έργων που διαθέτουμε.
Κατασκευάζουμε κουτιά και άλλα εικαστικά αντικείμενα τέλος πειραματιζόμαστε σε αυτοπροσωπογραφίες όπως ο ίδιος. Για παιδιά 10 ετών και πάνω.

- Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 στις 6.30 το απόγευμα.

«Από το 400 π.χ. μέχρι σήμερα η ιστορία της ρομποτικής»

Η χρονογραμμή της εξέλιξης της Ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης ..από το ξύλινο περιστέρι του Αρχύτα στον Τάραντα το 400 π.χ, μέχρι το πρώτο βιομηχανικό ρομπότ, το ρομπότ ψάρι και τα δύο ρομπότ στον Άρη…Μέσα από την σχετική βιβλιογραφία βρίσκουμε τους κυριότερους σταθμούς της ρομποτικής και τις αποτυπώνουμε στην χρονογραμμή. Για παιδιά 6 ετών και πάνω.

- Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 στις 6.30 το απόγευμα

Παγκόσμια μέρα Κινηματογράφου αύριο και εμείς προβάλουμε ταινία για ενήλικες.

- Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 στις 6.30 το απόγευμα.

Γνωρίζουμε το ζωγράφο Escher μέσα από τη γεωμετρία… Μιλάμε για τη ζωή του και για την συμμετρία ,στοιχείο της τέχνης του, που είναι η απεικόνιση αδύνατων γραφικών παραστάσεων (ανθρώπων, ζώων, αντικειμένων κτλ.), οι οποίες δημιουργούν την ψευδαίσθηση του απείρου, τέλος πειραματιζόμαστε με δικά μας σχέδια εμπνευσμένα από τα έργα του. Για παιδιά 6 ετών και πάνω.

- Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 στις 7.00 το απόγευμα

«Της μουσικής το παραμύθι» της Σπυριδούλας Μπιρπίλη

Όλοι ζουν όμορφα στη μακρινή χώρα, όμως τη μέρα που ο βασιλιάς καταστρώνει ένα σατανικό σχέδιο ώστε να φυλακίσει τη Μουσική... όλα αλλάζουν.
Ένα παραμύθι για τη Μουσική, τη Φαντασία και τη Δημιουργικότητα.
Το αφηγείται η παιδαγωγός Ιωάννα Αντωνιάδου , πλαισιωμένο με τις νότες της κιθάρας του Σωτήρη Βλάχου που ο ίδιος συνέθεσε για μας. Για παιδιά 6 χρονών και πάνω

- Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 στις 6.30 το απόγευμα

Βυζαντινά χειρόγραφα- Βυζαντινά πρωτογράμματα

Γνωρίζουμε την τέχνη της εικονογράφησης των Βυζαντινών χειρογράφων, μαθαίνουμε για τους καλλιγράφους και τα Βυζαντινά πρωτογράμματα ,για τα ειλητάρια τους κώδικες και τα εργαστήρια αντιγραφής και ζωγραφίζουμε διακοσμητικά μοτίβα .. Για παιδιά 6 χρονών και πάνω
Με την Μαρία Σιαμαντούρα.

- Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 στις 6.30 το απόγευμα

Αγαπημένα λαϊκά παραμύθια! Η Μαρούλα Γκαμπέση αφηγείται λαϊκά παραμύθια και μύθους από την Καστοριά πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Νίκου Καρατζίδη.. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω, στηρίζεται στην προφορική αφήγηση παραμυθιών και στόχο έχει την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την γνώση της τοπικής μυθοπλασίας και λαογραφίας. Για παιδιά από 5 ετών και πάνω.

Τέλος ενημερώνουμε τους μικρούς μας αναγνώστες ότι θα δημιουργηθούν ομάδες δημιουργικής γραφής για παιδιά 10-14 ετών και θεατρικής αγωγής για παιδιά 6-10 ετών ,τις οποίες θα στελεχώσουν συγγραφείς και εκπαιδευτικοί της πόλης μας. Όσα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 2467028195&26408 κ. Νικολάου .Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στην βιβλιοθήκη Καστοριάς

Σας ενημερώνουμε ότι κατά το μήνα Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν πρωινές δράσεις για επισκέψεις σχολείων στη βιβλιοθήκη όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα. Απαραίτητη προϋπόθεση η προσυννενόηση, στα τηλ 2467028195&26408 με την κ.Νικολάου.

1. Λουκάς Σαμαράς: Ο Έλληνας «πατέρας» των selfies

Ο Λουκάς Σαμαράς είναι Έλληνας καλλιτέχνης γεννημένος στην Καστοριά και ζει από το 1947 στη Νέα Υόρκη. Στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα καταπιάνεται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τα εικαστικά, αλλά σύντομα τον κερδίζει η φωτογραφία, με μία ειδίκευση στις αυτοπροσωπογραφίες αποτυπωμένες σε φωτογραφικές.

Γνωρίζουμε τον Λουκά Σαμαρά μέσα την συλλογή της βιβλιοθήκης και τα 100 αντίγραφα των έργων που διαθέτουμε.

Κατασκευάζουμε κουτιά και άλλα εικαστικά τέλος βγάζουμε αυτοπροσωπογραφίες όπως ο ιδιος…
Για παιδιά 10-15 ετών .

2.«Από το 400 πχ. μέχρι σήμερα η ιστορία της ρομποτικής»

Η χρονογραμμή της εξέλιξης της Ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης ..από το ξύλινο περιστέρι του Αρχύτα στον Τάραντα το 400 χ, μέχρι το πρώτο βιομηχανικό ρομπότ, το ρομπότ ψάρι και τα δύο ρομπότ στον Άρη…Μέσα από την σχετική βιβλιογραφία βρίσκουμε τους κυριότερους σταθμούς της ρομποτικής και τις αποτυπώνουμε στην χρονογραμμή. Για παιδιά 8-12 ετών.

3.Ο Ξεφτέρης και οι Θεοί του Ολύμπου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά 6-10 ετών και συνδυάζει τη μάθηση και τη ψυχαγωγία μέσα από ένα διαδραστικό περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα. Επιπλέον εμπεδώνει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στο σχολείο μέσα από πρωτότυπα παιχνίδια.

4. Πως γεννιέται ένα βιβλίο

Μαθαίνουμε για την ιστορία του βιβλίου από τον κύλινδρο και τα χειρόγραφα στο e- book και από μια πρωτότυπη ιδέα του συγγραφέα ,στον εκδότη και στο ράφι της δικής μας βιβλιοθήκης. Για παιδιά από 5-8 ετών

5.Αγαπημένα λαϊκά παραμύθια! Η Μαρούλα Γκαμπέση αφηγείται λαϊκά παραμύθια και μύθους από την Καστοριά πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Νίκου Καρατζίδη.. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω, στηρίζεται στην προφορική αφήγηση παραμυθιών και στόχο έχει την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την γνώση της τοπικής μυθοπλασίας και λαογραφίας. Για παιδιά από 5-8 ετών.