Συνέντευξη με τη DJ Spery, που θα εμφανιστεί στο Mediterranean Culture Festival in Kastoria 2015

Ένας από τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο Mediterranean Culture Festival in Kastoria 2015 είναι και η DJ Spery. 

Η συνεργάτης το fouit.gr Τέτη Ιωακειμίδου -μετά τις συνεντεύξεις των ΖΕΦΥΡΟΣ και Τhe BalGuns- μας γνωρίζει με ένα ακόμη καλλιτέχνη, αυτή τη φορά γυναίκα, η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα fouit.gr και την αναδημοσιεύουμε...

-Ένας από τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο Mediterranean Culture Festival in Kastoria 2015 είναι και η DJ Spery, με πλούσιο βιογραφικό, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Την ευχαριστούμε που δέχθηκε να μας αφιερώσει λίγο από το χρόνο της και να μας μιλήσει για τη ζωή της αλλά και το DJing.

Καλησπέρα Σπυριδούλα…για όσους δεν ξέρουν, είμαστε μαζί με τη Σπυριδούλα Σταύρου η, αλλιώς και πιο ευρέως γνωστή ως DJ Spery..

-Kαλησπέρα σας!!!

Ε:  Πως ήρθε η μουσική και κατ’ επέκταση η επαφή με το DJing  στη ζωή σας; Ήταν εξαρχής στόχος σας να ασχοληθείτε με αυτό ως επάγγελμα ή ως hobby?

Α: Με την μουσική ασχολήθηκα από πολύ μικρή, καθώς ξεκίνησα να παίζω πιάνο όταν ήμουν 6χρονών. Πέρα από αυτό όμως, γενικά στην οικογένεια μου υπήρχαν πολλά μουσικά ακούσματα που με προκαλούσαν να τ'ανακαλύψω κι έτσι, κόλλησα το  μικρόβιο..! Το DJing ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης μου συλλογής δίσκων. Το 2006 άκουσα για πρώτη φορά τον Goran Bregovic live κι έκτοτε ερωτεύτηκα την Βαλκανική μουσική. "Σπούδασα" το συγκεκριμένο είδος και το 2008 ήθελα να μοιραστώ αυτούς τους ήχους με το κοινό. Ξεκίνησε ως hobby γιατί τότε εργαζόμουν πάνω στο αντικείμενο που έχω σπουδάσει, τις Τουριστικές Επιχειρήσεις δηλαδή αλλά από το 2010 και μετά, είναι το κύριο επάγγελμα μου αφού αυτό αγαπώ περισσότερο!

Ε: Τι σημαίνει  DJ για σας; Ποιο είναι το feeling που σας πηγάζει ευρισκόμενη στα decks? 

Α: DJ για μένα είναι ο άνθρωπος που παίζει την μουσική που λατρεύει, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, μέσω μιας τεχνικής ή στυλ που θα κάνει τους υπόλοιπους να διασκεδάσουν, να χορέψουν και ν'αγαπήσουν κι αυτοί, την μουσική του. Όταν βρίσκομαι στα decks νιώθω ότι βρίσκομαι εκεί όπου ανήκω! Είναι μαγικό συναίσθημα γιατί έτσι καταλαβαίνεις ότι είσαι ευτυχισμένος..είμαι απόλυτα ερωτευμένη με αυτό που κάνω :)

Ε: Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον και επιλέξατε να ασχοληθείτε αποκλειστικά με την Βαλκανική Μουσική, ειδικά τη σημερινή εποχή που πολλά νέα είδη μουσικής έχουν δημιουργηθεί και εμφανιστεί στο παρασκήνιο;

Α: Γενικώς, ασχολούμαι με την World, Fusion μουσική και ειδικεύομαι στην Balkan. Είναι ένα άκρως ενδιαφέρον μείγμα γιατί συναντάς το παρελθόν και το παρόν της μουσικής σε αυτό το είδος. Την παράδοση και την ιδιαίτερη κουλτούρα μιας χώρας δηλαδή σε συνδυασμό με σύγχρονα, electro στοιχεία. Αυτό με γοητεύει περισσότερο.  Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά νέα είδη απλώς έχουν γίνει περισσότερο γνωστά κάποια, όπως η Electro Swing για παράδειγμα. Επέλεξα να ασχοληθώ με την Balkan γιατί είναι απόλυτα χορευτική μουσική, με θετική ενέργεια και πλούσιο υλικό. Επίσης, είναι πολύ οικείο για τους Έλληνες γιατί τ'ακούσματα μας είναι Βαλκανικά, έστω κι αν πολλοί είναι προκατειλημμένοι απέναντι σε αυτό, αφού το θεωρούν ένα παραδοσιακό, κιτς είδος. Κι αυτό, γιατί δεν δίνουν την ευκαιρία ν'ανοίξουν λίγο περισσότερο τ'αυτιά τους σε κάτι διαφορετικό και τόσο εξελιγμένο, πλέον..

Ε: Στην Ελλάδα της κρίσης, με τη γενιά της κρίσης να κυκλοφορεί και να κάνει clubbing, βλέπουμε τις τάσεις των Parties να συντηρούν και να προωθούν συγκεκριμένα είδη μουσικής. Ποια είναι η γνώμη σας γι΄αυτό; Πιστεύετε ότι η Βαλκανική Μουσική θα καταφέρει να κερδίσει τους νέους και να μπει στη ζωή τους; Και για ποιό λόγο θα θέλατε να μυήσετε τον κόσμο στο άκουσμα αυτού του είδους μουσικής

Α: Η Ελλάδα δυστυχώς κάνει μόδα οτιδήποτε κυκλοφορεί ως τάση τώρα κι ας υπήρχε πάντα, από παλιά..Είμαστε λαός που ακούει, μιλάει, ντύνεται κάπως μόνο επειδή "πρέπει" κι όχι γιατί όντως αξίζει.  Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο το ότι υπάρχουν χιλιάδες clubs στην χώρα μας αλλά ούτε ένα που να παίζει κάτι διαφορετικό πέρα από τα κλασσικά (mainstream, house, λαϊκά κλπ.) Αυτά τα είδη, είναι μια χαρά απλώς τα βρίσκεις παντού! Δεν θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να υπάρχουν κι άλλοι χώροι,  με άλλες μουσικές; Balkan, World, Tropical, Reggae, Global Bass…τόσα υπάρχουν! Απλώς, θεωρώ ότι οι επιχειρηματίες δεν θέλουν να ρισκάρουν τα χρήματα-φήμη-βραδιές τους για κάτι που δεν έχουν συνηθίσει και άρα τους φοβίζει το αποτέλεσμα. Πρέπει να ξεπεραστεί αυτή η νοοτροπία πλέον, όμως, ο κόσμος έχει αρχίσει ν'ασχολείται και με άλλα πράγματα..Δεν ξέρω αν η Balkan καταφέρει να γίνει ποτέ κορυφαίο είδος, δεν ξέρω αν θα το ήθελα κιόλας. Πιστεύω όμως ότι σίγουρα μπορεί να γίνει αγαπημένο εναλλακτικό είδος και να υπάρχει περισσότερη ζήτηση γι'αυτό. Θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο, ο κόσμος αγαπάει να χορεύει και μπορεί να το κάνει και μέσω αυτής της μουσικής!

Ε: Έχετε κάνει πολλές εμφανίσεις και περιοδείες στην πορεία της καριέρας σας. Τα μηνύματα και τα feelings που λαμβάνεται από τον κόσμο είναι θετικά; Σας δίνει αυτό θάρρος και κουράγιο να συνεχίσετε και να επιτύχετε περισσότερα;

Α: Σίγουρα! Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζω! Ειδικά στο εξωτερικό, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Στην Γαλλία και στην Γερμανία για παράδειγμα, η μουσική αυτή έχει μεγάλη απήχηση και χαίρομαι πάρα πολύ που κάθε φορά που παίζω εκεί, το αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο! Κι εδώ όμως, στην Ελλάδα, έχω καλό feedback και ευχαριστώ πολύ όλους όσους με ακολουθούν και με στηρίζουν! Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα.

Ε: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας, αναφορικά με το μέλλον σας ως DJ;

Α: Αυτή την περίοδο ασχολούμαι και με την παραγωγή μουσικής, γιατί θέλω να κάνω και δικά μου πράγματα πλέον. Έτσι, έχει ξεκινήσει ένα project με Balkan & World ύφος για remixes που θα κάνω για κάποιους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες κι ευελπιστώ αυτή η δουλειά να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, από το τέλος του Ιουνίου, αρχίζει η καλοκαιρινή μου περιοδεία σε διάφορες πόλεις και νησιά της Ελλάδας.

Ε: Έχεις εμφανιστεί στο Lido Club του Βερολίνου, ενώ βρέθηκες δίπλα σε σπουδαίους καλλιτέχνες του χώρου με κύρια τη συνεργασία με τον Stani Vana, παραγωγό του συγκροτήματος Deladap. Τι έχεις κερδίσει από αυτές τις συνεργασίες; 

Α: Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη! Αισθάνεσαι ευλογημένος όταν μπορείς να συνεργάζεσαι με καλλιτέχνες που θαυμάζεις, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Κάθε συνεργασία έχει να σου προσφέρει κάτι ξεχωριστό, το κυριότερο όμως είναι ότι μαθαίνεις πάντα κάτι καινούργιο. Για την δουλειά, για τεχνικές, για εμπειρίες, πολλές φορές και για τον κάθε καλλιτέχνη. 'Άλλωστε, όλη η διαδικασία είναι μια εμπειρία από μόνη της κι αυτό είναι αρκετό. Όταν παίζω σε διάφορα clubs της Ευρώπης, ξεχωρίζω την καταπληκτική επαφή με το κοινό ενώ όταν συνεργάζομαι με κάποιον, απολαμβάνω την ανταλλαγή ιδεών!

Ε: Σας προσθέτει αμηχανία και άγχος για μεγαλύτερη επιτυχία, το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών σε αυτόν τον τομέα της μουσικής είναι αισθητά χαμηλότερο από αυτό των ανδρών;

Α: Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν ανδροκρατούμενο χώρο κι αυτός είναι ένας λόγος που ορισμένες φορές, κάποιοι είναι προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες παραγωγούς ή DJs. Παρ'όλα αυτά, όπως και σε κάθε δουλειά, το αποτέλεσμα κρίνεται από το πόσο καλός είσαι σε αυτό που κάνεις κι όχι από το φύλο.  Για μένα σημασία έχει να κάνω πάντα το καλύτερο. Οπότε, όχι, δεν μου προκαλεί άγχος. Ίσως να το απολαμβάνω και λίγο τελικά :)  

Ε: Έχεις ξανάρθει στην Καστοριά; πως σου φαίνεται που θα εμφανιστείς στο Mediterranean Culture Festival in Kastoria 2015, ένας θεσμός που ξεκινάει για πρώτη φορά φέτος;

Α: Δεν έχω έρθει ξανά στην πόλη σας και είμαι πολύ ενθουσιασμένη! Ξέρω ότι είναι ένα πανέμορφο μέρος κι ανυπομονώ να παίξω τις μουσικές μου εκεί! Χαίρομαι που διοργανώνεται ένας τόσο ενδιαφέρων θεσμός και μακάρι να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα..Ραντεβού τον Ιούλιο λοιπόν!

Ευχαριστώ πολύ, σου εύχομαι καλή επιτυχία στα μελλοντικά σου σχέδια και καλή διαμονή στη πόλη μας 

Τέτη Ιωακειμίδου για το fouit.gr