Συνέντευξη με το συγκρότημα Τhe BalGuns που θα εμφανιστεί στο Mediterranean Culture Festival in Kastoria 2015

Οι Τhe BalGuns είναι ένα ακόμη group το οποίο θα εμφανιστεί στο Mediterranean Culture Festival in Kastoria 2015,
Η συνεργάτης το fouit.gr Τέτη Ιωακειμίδου -μετά τη συνέντευξη που πήρε από το μουσικό σχήμα ΖΕΦΥΡΟΣ- μας γνωρίζει με ακόμη ένα group, η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα fouit.gr και την αναδημοσιεύουμε...

Οι Τhe BalGuns… με βάση τη Θεσσαλονίκη και καταγωγή τα εξαγριωμένα περίχωρα της Έδεσσας θα ταξιδέψουν στη Καστοριά στις 10 Ιουλίου για το Mediterranean Culture Festival in Kastoria 2015. Στην παρέα μας είναι όλα τα μέλη του group τα οποία και θα συστηθούν.

Ε: Παιδιά καλησπέρα…καταρχήν να γνωριστούμε! Είσαστε οι The BalGuns ! Πείτε μας δύο  λόγια για την μπάντα ,πως  προέκυψε το όνομα ,πότε  δημιουργήθηκε , από πότε κάνετε συναυλίες;

A: Καλησπέρα…οι The Balguns προέκυψαν το καλοκαίρι του 2012 , με αφορμή τη συμμετοχή μας στο πρώτο Εdessycho festival που γίνεται στην πόλη που μεγαλώσαμε όλοι, την Έδεσσα. Μαζευτήκαμε στα μέσα του καλοκαιριού και παράλληλα  με τις πρόβες  ψάχναμε και όνομα για να βαφτίσουμε την τότε πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα μας! Χωρίς να το παιδέψουμε και πολύ προέκυψε το The Balguns ! Balkan ιδίωμα , που υπάρχει στα κομμάτια μας,  μαζί με χάλκινα  πιστόλια  και έγχορδες  καραμπίνες (guns)…  «τα όπλα ειν’  όλα κακά , μα τα δικά μας φίνα « , όπως λέει και ένα από τα τραγούδια μας.

Ε: Ας συστηθούμε  λίγο καλυτέρα! Πόσα άτομα μοιράζεστε τη σκηνή;  Με τι ασχολείστε  γενικότερα; Εργάζεστε, σπουδάζετε;

A: Είμαστε συνολικά 8 άτομα εκ των οποίων οι 7 συνεχώς επί σκηνής . Τρία πνευστά , κιθάρα, ακορντεόν, πλήκτρα, μπάσο και τύμπανα , οι δύο τραγουδάμε κιόλας , ενώ σε μερικά κομμάτια είναι μαζί μας κ ο mc  Promo ! Οι περισσότεροι  από μας  κάνουμε μουσικές σπουδές  κάπου – κάπως αλλά έχουμε κ έναν δάσκαλο μουσικής και  έναν  προγραμματιστή Η/Υ.

Ε:  Και  τι είδος  μουσικής  παίζουν  οι Balguns;

Α: Κοίταξε! Αυτό που μας αρέσει να κάνουμε είναι να μιξάρουμε στοιχεία από διάφορα είδη μουσικής  χωρίς να μας απασχολεί ιδιαίτερα  η ταμπέλα που θα μπει στο αποτέλεσμα. Στη μουσική μας θα βρεις χορευτικά μέρη  και παραδοσιακούς σκοπούς  (διασκευασμένους με δικό μας τρόπο) μαζί με  αυτοσχεδιαστικά μέρη και τζαζοενορχηστρώσεις! Βασικό συστατικό στη μουσική μας είναι το balkan πάνω στο οποίο δένουν στοιχεία από funk, jazz, blues, rock, ska, reggae και hip-hop. Το ιδιαίτερο ύφος της μουσικής  μας  χαιρετάει  νοσταλγικά  τα όρια του συγκεκριμένου. Αν επιμένεις όμως θα σου πούμε ότι παίζουμε Balkan Con-fusion , ένα είδος που μόνο εμείς παίζουμε γιατί  μόνοι μας το σκεφτήκαμε …(γέλια).

Ε: Πως προκύπτει η διαδικασία σύνθεσης των κομματιών σας;

Α: Αυτό που απολαμβάνουμε ιδιαίτερα στη μουσική μας είναι η διαδικασία αυτή.  Ο καθένας μας έχει διαφορετικά ακούσματα και αντίληψη αλλά όλοι έχουμε κάποιο κοινό πάτημα.  Μέσα από αυτήν την ποικιλομορφία, μια αρχική ιδέα η οποία προέρχεται συνήθως από  1-2 μέλη της μπάντας,  αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο από όλους μας ώστε μερικές φορές το τελικό αποτέλεσμα μας εκπλήσσει  (θετικά συνήθως…)

Ε: Ποιά είναι αυτά τα ακούσματα; Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που να σας απασχολεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό;

Α: Βασικά ο καθένας  μας  ακούει τα δικά του ! Tα τελευταία δύο χρόνια όμως μας έχει συνεπάρει όλους η μουσική του Ibrahim Maalouf αλλά και οι εκπληκτικοί Snarky Puppy.

Ε:  Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού στις συναυλίες σας; Αναφέρατε πως «μιξάρετε» πολλά είδη μουσικής. Tι αντίκτυπο βλέπετε να έχει αυτό;

Α: Ο κόσμος πάει σε μια συναυλία για να διασκεδάσει! Άλλοι χορεύουν και άλλοι απλά παρακολουθούνε τη μουσική! Εμείς απλά παρουσιάζουμε τη δουλειά μας και ο καθένας στο κοινό εκφράζεται όπως νιώθει. Δεν είναι άλλωστε σκοπός μας να γίνουμε εμπορικοί στο κλίμα της ελληνικής μουσικής αντι-κουλτούρας που κυριαρχεί!

Ε: Πολύ ωραία! Μετράτε λοιπόν ήδη  3 χρόνια γεμάτα στα μουσικά  δρώμενα. Ξεχωρίζετε  κάποιες από τις μέχρι τώρα εμφανίσεις σας; Θέλετε να αναφέρετε κάποιες ωραίες  ή ιδιαίτερες  στιγμές  μέχρι  τώρα;

Α: Όσο γραφικό και αν ακούγεται, λίγο-πολύ όλες μας οι συναυλίες είχαν κάτι ιδιαίτερο και  αξιομνημόνευτο. Πέραν τούτου είχαμε τη χαρά και την  τιμή να ανοίξουμε συναυλίες  των Θανάση Παπακωνσταντίνου και  Ιmam Βaildi, καθώς και να συμμετάσχουμε σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ στηρίζοντας όποτε μας δίνεται η ευκαιρία αξιέπαινους (κατά την άποψη της μπάντας) σκοπούς. Μπάντες οι οποίες θα ξεχωρίζαμε μέσα από την μικρή μας πορεία είναι Aroma Caribe, Baildsa , Animanation, Skaribas, Kozamostra, Los Mujeros με τους οποίους έχουμε βρεθεί επί σκηνής στα πλαίσια φεστιβάλ όπως το αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Balkan fest.

Ε: Πάνω σε τι δουλεύει η μπάντα σας τον τελευταίο καιρό; Διαθέτετε κάποια δισκογραφία;

Α: Μετά από ένα εξάμηνο δουλειάς πάνω σε καινούρια κομμάτια και ιδέες, τα άμεσα σχέδια μας είναι να παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα gigs  το καλοκαίρι για να διαδώσουμε τη μουσική μας και γιατί έτσι περνάμε καλά. Έχουμε ήδη προγραμματισμένες κάποιες εμφανίσεις  και ταυτόχρονα εξετάζουμε προτάσεις που έρχονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε. Όσον αφορά τη δισκογραφία,  η ηχογράφηση του πρώτου μας δίσκου είναι κάτι που συζητάμε έντονα εδώ και καιρό και προσπαθούμε να βρούμε μία λύση στον τρόπο υλοποίησής της.

Ε: Έχετε ξανάρθει στην Καστοριά;

Α: Όχι όλοι , μόνο οι δύο από τους 8 για τα ραγκουτσάρια πριν μερικά χρόνια. Και  ακόμα το θυμούνται γιατί από το πολύ κρύο είχε παγώσει και η λίμνη….  Επίσης μερικοί έχουμε έρθει στο River Party πριν από αρκετά χρόνια…

Ε: Πως σας φαίνεται που θα εμφανιστείτε στο Mediterranean Culture Festival in Kastoria 2015, ένας θεσμός που ξεκινάει για πρώτη φορά φέτος;

Α: Είναι μεγάλη μας χαρά να παίξουμε στην όμορφη Καστοριά, για πρώτη φορά μάλιστα και ευχαριστούμε τον πολιτιστικό σύλλογο «το τσαρσί» για την πρόσκληση. Όπως καταλαβαίνετε το γεγονός ότι μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων Αυτών «ΜΑΖΙ ΣΟΥ», κάνει τη  χαρά μας διπλή! Ελπίζουμε ο κόσμος να στηρίξει το εγχείρημα και να το στηρίζει για χρόνια γιατί είναι ιερός ο σκοπός και μακάρι να βοηθήσει  τους συνανθρώπους μας .

Ε: Και κάτι  που να θέλετε να πείτε στον κόσμο που θα έρθει να σας δει στο φεστιβάλ ?

Α: Ε τι να πούμε … ; Καλή αντάμωση και καλά να περάσουμε όλοι … (γέλια!!!)

Τέτη Ιωακειμίδου για το fouit.gr