Οι Καστοριανοί γουναράδες στις αρχές της 10ετίας 1990 στην εκπομπή της ΕΡΤ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Η σειρά «ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ» που προβάλλονταν από την ΕΡΤ το 1992 αναφέρονταν στα παραδοσιακά ελληνικά εργαστήρια, στους τεχνίτες τους,
στα γνωρίσματα της τέχνης τους, στα στοιχεία που καταμαρτυρούν τη μακρά ιστορική παράδοση της εκάστοτε τέχνης, στα μυστικά της που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, στην παρουσία της στη σημερινή ΕΛΛΑΔΑ.

Το επεισόδιο με τον τίτλο «ΓΟΥΝΑΡΑΔΕΣ» παρουσιάζει την εξέλιξη της τέχνης της επεξεργασίας της γούνας, την ιστορία της που χρονολογείται πίσω στα χρόνια του Βυζαντίου, τα στάδια της επεξεργασίας της, την τεχνική παρασκευής της που παραμένει αναλλοίωτη ανά τους αιώνες αν και ενισχυμένη λόγω των εξελίξεων των μηχανών κατασκευής. Περιηγούμαστε στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ που είναι η κατ’ εξοχήν ταυτισμένη με τη γουνοποιία ελληνική πόλη και οι γουναράδες της οι καλύτεροι τεχνίτες διεθνώς. Το επεισόδιο εστιάζει στην καλλιτεχνικότητα των Καστοριανών γουναράδων, στη φήμη τους ανά την υφήλιο και στο κατόρθωμά τους από οικοτεχνία να μετατρέψουν την τέχνη της γουνοποιίας σε πραγματική επιστήμη. Οι γουναράδες μιλούν όμως και για την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της γούνας, για την έλλειψη κρατικής μέριμνας, για τους μεσάζοντες και το υψηλό της κόστος, και προτείνουν τρόπους για τη δυνατότητα των περαιτέρω εξαγωγών της και της ανάπτυξής της. Ξεναγούμαστε στα παραδοσιακά γουναράδικα της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.

Δείτε εδώ το συγκεκριμένο επεισόδιο από το Αρχείο της ΕΡΤ