Ο σύλλογος "Τσαρσί"...με τη ματιά του "Ελεύθερου Σκοπευτή"

άρθρο του Θανάση Μπατσόπουλου.
δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ορίζοντες και στο www.orizontespress.gr

Η τελευταία έμπνευση των διοικούντων αφορά το στήσιμο μιας γέφυρας πολιτισμού μεταξύ Καστοριάς και τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας που άντεξαν σθεναρά στις επιρροές και διατηρούν τον ελληνικό πολιτισμό τους.

Το πρώτο λοιπόν πενθήμερο του Ιουλίου στην πλατεία της Κουμπελίδικης διοργανώνει και ομιλία με κύριο ομιλητή τον πρέσβη του απανταχού ελληνισμού Antonio Anchora με θέμα ο πολιτισμός των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας. Αλλά και θερινή γιορτή του μανιταριού με παράλληλες εκδηλώσεις όπως μανιτομακαρονάδα μαγειρεμένη από σεφ αναγνωρισμένης ικανότητας.
Έκθεση μανιταριών κάθε είδους αλλά και μαθήματα αναγνώρισης μανιταριών συμπληρώνοντας αυτό το πολυποίκιλο πρόγραμμα, μουσικές εκδηλώσεις τις δύο βραδιές του καλοκαιριάτικου Ιούλη.
Δεν θα μπορούσε να μην είναι πετυχημένη η εκδήλωση που αφορά το μανιτάρι εάν δεν συνέδραμε γι’ αυτό και ο σύλλογος μανιταριού με συμμετοχή μανιταρόφιλων όχι μόνον από την Καστοριά.
Όχι μόνον από την Δυτική Μακεδονία αλλά ακόμα και από αυτήν την Ιταλία.
Δεν μπορεί λοιπόν να μην θεωρηθεί η δραστηριότητα αυτού του συλλόγου πετυχημένη
όταν συνδράμει ουσιαστικά να κρατηθεί ζωντανή η ερημωμένη περιοχή του Τσαρσιού και της Ομόνοιας όπου κυριαρχεί η απογοήτευση με λουκέτα στα περισσότερα καταστήματα εκεί που κάποτε έσφυζε από ζωντάνια η επαγγελματική δραστηριότητα και το εμπόριο.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως μας επιφυλάσσουν και άλλες εκπλήξεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με την ευρηματικότητα και τις πετυχημένες εμπνεύσεις που έχουν.
Είναι μια απάντηση προς την εξουσία της πόλης για το μειωμένο ενδιαφέρον που δείχνει γι αυτήν την ιστορική περιοχή όσο και αν πιστεύει πως εκπληρώνει την υποχρέωση της με κάποιες ενισχύσεις που προσφέρει στο σύλλογο.

Δείτε το βίντεο



Ευκαιρίας δοθείσης όμως να θυμηθούμε ότι υπάρχει και ο πολιτιστικός σύλλογος της Ομόνοιας που δεν ξέρουμε που να αποδώσουμε την τελευταία σιωπηλή ύπαρξη του. Τελευταία έκανε εκλογές για νέα διοίκηση του συλλόγου. Και βέβαια δεν θα αμφισβητούσαμε ότι έχει δώσει πολλές χαρές στην περιοχή στο παρελθόν. Ας ευχηθούμε πως η νέα νεοεκλεγείσα διοίκηση θα βγάλει τον σύλλογο από την σιωπή του και θα δώσει ένα χέρι βοηθείας για μέρες καλοκαιριάτικες ζωντανές από εκδηλώσεις.

Κάποιοι όμως αρμόδιοι θα πρέπει να ενδιαφερθούν ώστε με κάποιες επιλογές πετυχημένες να δώσουν και αυτοί λίγη ξέχωρη ζωντάνια στο παραδοσιακό κέντρο.
Η νέα δημοτική αρχή αλλά και αυτή της αντιπεριφέρειας ας συνεργαστούν και να επενδύσουν με κάποιες παρεμβάσεις ώστε τουλάχιστον μια αξιοπρεπής Δημοτική Βιβλιοθήκη να δημιουργηθεί και να ξεφύγει από απογοητευτικούς ενοικιαζόμενους χώρους που λειτουργεί.
Να αξιοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο το εγκαταλελειμμένο παλιό πνευματικό κέντρο αλλά και αν είναι δυνατόν να πάρει στην κατοχή ο Δήμος το Ξενία που εγκαταλελειμμένο από το δημόσιο έχει καταντήσει κατοικία νυχτερίδων και αρουραίων αλλά και εστία μόλυνσης για την περιοχή.

orizontespress.gr