"ένας καφές σε περιμένει" - Κίνηση ανθρωπιάς από τους ιδιοκτήτες του Καφενείο-Ουζερί το Τσαρσί

Οι ιδιοκτήτες του Καφενείο-Ουζερί το Τσαρσί, μας διδάσκουν μαθήματα αλληλεγγύης

Για πελάτες σε αναμονή έχουμε ακούσει. Για επιβάτες σε αναμονή επίσης. Αλλά για καφέ σε αναμονή;  Κι, όμως, υπάρχει!

 Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας  που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

Από τη Νάπολη στη Μελβούρνη:
Η ιστορία του «καφέ που περιμένει»  ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά,  η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι ο πρόεδρος της τοπικής και φημισμένης πρώην ομάδας του Μαραντόνα πληρώνει δέκα καφέδες σε αναμονή μετά από κάθε νίκη της ομάδας του! Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είναι επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις, οι οποίες συμμετέχουν στο δίκτυο των καφέδων που μας περιμένουν.

Το Καφενείο-Ουζερί το Τσαρσί  (Μητροπόλεως 45) του κ. Γεώργιου Αργυρού, -το μοναδικό στην Καστοριά- εντάχθηκε στο δίκτυο καταστημάτων του περιοδικού δρόμου "Σχεδία" και στην πρωτοβουλία "ένας καφές σε περιμένει", ένας καφές κερασμένος από έναν άγνωστο φίλο σε έναν άγνωστο φίλο.

Η ιδέα είναι απλή, ο πελάτης παραγγέλνει τον καφέ της προτίμησής του, αλλά μπορεί, αν το επιθυμεί, να πληρώσει για άλλον έναν. Ο καταστηματάρχης βάζει την απόδειξη από τον καφέ που πληρώθηκε, χωρίς να έχει σερβιριστεί, σε ένα ειδικό κουτί που θα βρίσκετε επάνω στο μπαρ και το οποίο από έξω θα γράφει: "καφές που περιμένει". Ο καφές αυτός προορίζετε για έναν συνάνθρωπό μας που η ζωή τον πήγε στα δύσκολα μονοπάτια, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι άνεργος, άπορος η άστεγος και να μην έχει τη δυνατότητα ούτε για αυτή τη μικρή καθημερινή απόλαυση. Μπορεί, ανά πάσα στιγμή, στο κατάστημα που ανήκει στο δίκτυο της "Σχεδία" και να ρωτήσει η δει από μόνος του αν υπάρχει διαθέσιμος "καφές που περιμένει". Ο καταστηματάρχης σερβίρει τον καφέ τον οποίο έχει ήδη προπληρωθεί, είτε θέλει να τον πει εκεί είτε να τον πάρει μαζί του...Τόσο απλά.

Τα καταστήματα του δικτύου των καφέδων που περιμένουν δίνουν τον δεύτερο καφέ (τον κερασμένο και όχι τον πρώτο που απολαμβάνει ο ίδιος ο πελάτης) με έκπτωση της τάξης του 35%, ενώ στην είσοδο των καταστημάτων, υπάρχει το ειδικό αυτοκόλλητο καθώς και η ενημερωτική αφίσα.