Σύλλογος "Τσαρσί" - Δελτίο τύπου για το Φεστιβάλ πολιτισμού "Καστοριά - Grecia Salentina"

"Καστοριά - Grecia Salentina"
Γέφυρες πολιτισμού με τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας

Ανεπανάληπτη επιτυχία είχε το Φεστιβάλ Πολιτισμού που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Τσαρσί"

Με το διεθνούς φήμης Ιταλικό συγκρότημα "Tamburellisti di Torrepaduli", το ρολόι να δείχνει λίγο μετά τις 02:00 ξημερώματα της Κυριακής 5 Ιουλίου και τον ουρανό να φωτίζεται από πολύχρωμα πυροτεχνήματα, έπεσε η αυλαία του 2ήμερου Φεστιβάλ Πολιτισμού Kastoria - Grecia Salentina, Γέφυρες Πολιτισμού με τα Ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Τσαρσί" διοργάνωσε με επιτυχία το 2ήμερο 4 & 5 Ιουλίου 2014 το Φεστιβάλ πολιτισμού ”Καστοριά - Grecia Salentina” μία, πρωτοποριακή εκδήλωση με την οποία κατάφερε να "στήσει"…τις γέφυρες πολιτισμού με τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Χωρίς υπερβολές ήταν ένα μοναδικό φεστιβάλ το οποίο κατά γενική ομολογία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και συμμετοχής του κόσμου.  Δεν ήταν ένα απλό φεστιβάλ μουσικής, αλλά ένα φεστιβάλ με ποικιλία δράσεων και έντονα πολιτιστικά στοιχεία, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα προς την Ελληνική κυβέρνηση για την διάσωση της ελληνικής γλώσσας στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης κινδυνεύει  να εξαφανιστεί.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα το βράδυ του Σαββάτου 5 Ιουλίου έγινε η επίσημη υποδοχή του Πρέσβη του απανταχού Ελληνισμού για τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας κ. Antonio Anchora, ο πρόεδρος του συλλόγου "Τσαρσί" Χρήστος Κουσουρής αφού του χάρισε μία πλακέτα στην οποία απεικονίζετε η εκκλησία της Παναγίας Κουμπελίδικη (οικόσημο της πόλης αλλά και σημείο των εκδηλώσεων) αναφέρθηκε με ένα σύντομο ιστορικό για την περιοχή της "Grecia Salentina" (Σαλέντο) και της ισχυρής παρουσίας του ελληνικού στοιχείου που υπάρχει εδώ και χρόνια στον Ιταλικό νότο.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ.Antonio Anchora ο οποίος εμφανώς συγκινημένος είπε "Συγνώμη που δεν μιλάω πολύ καλά τα ελληνικά, αλλά μιλάω άριστα τα αρχαία ελληνικά", "είναι μεγάλη η χαρά αλλά και η συγκίνηση που βρισκόμαστε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Καστοριά, προκειμένου να συμμετέχουμε σε αυτό το μοναδικό φεστιβάλ "Grecia Salentina" που διοργανώνει ένας πολιτιστικός σύλλογος που εδρεύει στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, "Τσαρσί". Σε αυτό το φεστιβάλ Γέφυρες Πολιτισμού "Grecia Salentina" έχουμε την μεγάλη χαρά να σας μεταφέρουμε εκτός των άλλων, τον πολιτισμό μας, τους ήχους αλλά και τη μουσική από την Κάτω Ιταλία, την Μεγάλη Ελλάδα. Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο για την πρωτοβουλία του να μας φέρει στην Μάνα Ελλάδα, στην Μάνα Grecia"… ενώ πρόσφερε στον σύλλογο ένα πολυσέλιδο βιβλίο-λεύκωμα της ιστορίας των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας.

Παρόν στην εκδήλωση έδωσε και καθηγητής ελληνικής γλώσσας στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας  κ. Georgio Filieri ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του είπε: "Η συγκίνησή μου είναι πολύ μεγάλη γιατί μας δώσατε τη χαρά, σε εμάς, τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας να βρισκόμαστε στην Καστοριά, στην άλλη Ελλάδα μας. Και είμαι περισσότερο συγκινημένος γιατί συνάντησα την καθηγήτρια και τους μαθητές από το Γυμνάσιο της Μεσοποταμίας της περιοχής σας, οι οποίοι πριν λίγους μήνες είχαν επισκεφτεί τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας".

Ο κόσμος που επισκέφτηκε το 2ήμερο Φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να  διασκεδάσει με πολύ μουσική, την Παρασκευή 4 Ιουλίου η βραδιά ξεκίνησε με το νεανικό Καστοριανό γκρουπ ΧΑΛΚΙΝΟmania και έκλεισε με τους καταπληκτικούς Manitarock,οι οποίοι με τα τραγούδια τους μα ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα. Το Σάββατο 5 Ιουλίου το πρόγραμμα άνοιξε με του Los Alamos συνέχισαν "τα Χάλκινα της Καστοριάς" και έκλεισε με τους Tamburellisti di Torrepaduli.

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο οποίος απένειμε στον κ. Antonio Anchora    αναμνηστικό ομοίωμα από το Λιμναίο Οικισμό, ο δήμαρχος Καστοριάς Μανόλης Χατζησυμεωνίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Φιλώτας Ταλίδης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ειρήνη Γεωργοσοπούλου Μισκία, καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι των τριών Δήμων του νομού Καστοριάς.

1η ΘΕΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ

Ξεχωριστό χρώμα στο φεστιβάλ έδωσε και η διοργάνωση της 1ης θερινής Γιορτής Μανιταριού από τους Μανιταρόφιλους  Ελλάδος και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με παράλληλες δράσεις. την πρώτη θερινή γιορτή Μανιταριού, έκαναν εξόρμηση στο δάσος για ανεύρεση & συλλογή Μανιταριών, αναγνώριση & καταγραφή-έκθεση, των συλλεχθέντων Μανιταριών στο περίπτερο που διατηρούσαν στο χώρο του Φεστιβάλ, στο οποίο πουλούσαν και αναμνηστικά τους, ενώ πραγματοποίησαν και Σεμινάριο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καστοριάς, με θέμα: Μανιταρoγνωσία-Μανιταροφιλία στην Ελλάδα-Τρούφες.

Οι  επισκέπτες του 2ημέρου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν μανιταρόσουπα, αλλά και να παρακολουθήσουν το sef  Χρήστο Πλεσιώτη σε ένα διαδραστικό show τρουφομακαρονάδας, μαγειρεμένη σε ειδικό κρεμαστό τηγάνι, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας "ΜΑΝΙΤΑΡΟ-προϊόντα  Γρεβενών" Φώτης Παρασκευαΐδης, μαγείρεψε για όλους καταπληκτικό ριζότο, ενώ περιηγήθηκαν στα περίπτερα που ήτανε στημένα πέριξ του χώρου και στα οποία εκθέτονταν μανιταροπροϊόντα και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος "Τσαρσί" αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς τους 35 εθελοντές του συλλόγου οι οποίοι έδωσαν τα πάντα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ώστε στο τέλος να έχουμε το αποτέλεσμα που όλοι είδαμε, ευχαριστεί επίσης τους χορηγούς, που ο καθένας από την πλευρά του συνέβαλε με τον τρόπο που μπορούσε, την Περιφερειακή Ενότητα και το Δήμο Καστοριάς.

Κατά τη διάρκεια του 2ήμερου Φεστιβάλ Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά στην οποία κληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους νικητές τα εξής δώρα:

-1ο  5 ημέρες διαμονή 2 ατόμων στο LAKKI VILLAGE στην Αμοργό!

-2ο  5 ημέρες διαμονή 2 ατόμων στο Isthmia Prime Hotel στον Ισθμό της Κορίνθου

-3ο  2 ημέρες διαμονή 2 ατόμων στο ELVETIA HOTEL στο Καρπενήσι!

-4ο 2 Αεροπορικά εισιτήρια με επιστροφή για οποιονδήποτε ελληνικό προορισμό με τη Sky Express