Συνεχίζεται η Λαθροϋλοτομία στο Γράμμο Καστοριάς

Συνεχίζεται η παράνομη υλοτόμηση στο Γράμμο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή «Φούσια».


Αυτό διαπιστώθηκε έπειτα από επιτόπιο έλεγχο που διεξήχθη από τους αρμόδιους φορείς, κατόπιν καταγγελιών κατοίκων της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε ένας πρώτος έλεγχος στις 03 Ιουνίου 2013 από τον Ταξίαρχο της 15ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, Γρηγόρη Γρηγοριάδη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Δημήτρη Λαφαζάνη, αστυνομικών του τμήματος Νεστορίου, του Αντιδημάρχου Νεστορίου Γιώργου Καραβασίλη και δασολόγων της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς. Ακολούθησε ένας δεύτερος επιτόπιος έλεγχος στις 11 Ιουνίου 2013, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Σαββόπουλου και του Δημάρχου Νεστορίου Χρήστου Γκοσλιόπουλου.

Βαδίζοντας σε μια δύσβατη περιοχή από ελληνικής πλευράς, τα κλιμάκια ελέγχου έφτασαν μέχρι τη θέση πυραμίδα, την οριογραμμή των συνόρων, για να διαπιστώσει ότι η παράνομη ξύλευση συνεχίζεται.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος για το νέο περιστατικό σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η λαθροϋλοτομία από πλευράς Αλβανίας συνεχίζεται, στην περιοχή Φούσια αυτή τη φορά. Σε μια διαφορετική περιοχή από αυτή που αναδείξαμε ότι υπήρχε πρόβλημα πέρυσι, που ήταν στην ευρύτερη περιοχή του Τριλόφου, παρατηρούμε σύμφωνα και με τα στοιχεία του Δασαρχείου ότι οι Αλβανοί συνεχίζουν από το 2012 να υλοτομούν παρανόμως. Έχουν αποψιλωθεί στην περιοχή περίπου 150 στρέμματα δασικού πλούτου, κυρίως έλατα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί, τα χρησιμοποιούνε για πόρτες, παράθυρα αλλά και για ξυλεία. Για άλλη μια φορά καταδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει από πλευράς φύλαξης των συνόρων και η αναγκαιότητα παραμονής της 15ης Ταξιαρχίας καθώς και η επάνδρωση των στρατιωτικά φυλακίων.
Σε μια δύσβατη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από Ελληνικής πλευράς, οι Αλβανοί ανοίγουν ανενόχλητοι δρόμους στο δάσος του Γράμμου και λαθροϋλοτομούν. Δυστυχώς παρόλο που έχουμε αναφέρει το πρόβλημα στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Εθνικής Άμυνας, αλλά και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, δεν έχουμε δει κάποιο αποτέλεσμα. Έχουμε κάνει επαφές με τον Πρόξενο της Κορυτσάς, τον κ. Πεδιώτη, προκειμένου να γίνει συνάντηση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες από Αλβανικής πλευράς Δασαρχείο-Αστυνομία-Πυροσβεστική και να γίνει συντονισμός ενεργειών ώστε να σταματήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο, θεωρώντας ωστόσο πως η επάνδρωση των φυλακίων είναι αυτό που θα δώσει την οριστική λύση».











Δελτίο τύπου
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς