Χημική ουσία με την οποία ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή...μπορεί να νεκρώσει τον εγκέφαλο!


http://www.patrasevents.gr/Photos/News/Images/nws_81f1254e-4ceb-4417-8da3-4ca15b11c776.png
Έχει κατηγορηθεί ότι επηρεάζει τις ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και καρκίνο.

Πρόσφατα, νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι είναι πιο επικίνδυνη απ' ό,τι γνώριζαν οι επιστήμονες, καθώς μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου!

Ο λόγος για τη δισφαινόλη Α, τη χημική ουσία που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα πλαστικά αντικείμενα για να τα κάνει πιο σκληρά, αλλά και στις επενδύσεις των κονσερβών, σε διάφορα καλλυντικά, καθώς και σε βρεφικά είδη. Η χρήση της τα τελευταία, όπως στα μπιμπερό, έχει απαγορευτεί σε Ευρώπη και Αμερική, όμως η ουσία εξακολουθεί να υπάρχει σε άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ντιουκ, η συγκεκριμένη χημική ουσία καταστέλλει την έκφραση των γονιδίων που παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων και συγκεκριμένα στους φλοιώδεις εγκεφαλικούς νευρώνες, τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο! Οπως εξηγεί ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης δρ Βόλφγκανγκ Λίντκε, η μελέτη έδειξε ότι η δισφαινόλη Α μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, γεγονός που δείχνει ότι η έκθεση σ' αυτήν προκαλεί προδιάθεση για νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δισφαινόλη Α διαταράσσει την ικανότητα των κυττάρων να ρυθμίζουν τα επίπεδα του χλωρίου στο εσωτερικό των κυττάρων των νευρώνων, τόσο στις καλλιέργειες των κυττάρων των ποντικιών όσο και σε εκείνες των ανθρώπινων. «Τα ευρήματα αυτά βελτιώνουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η περιβαλλοντική έκθεση στη δισφαινόλη Α μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση του γονιδίου Kcc2» ανέφερε ο δρ Λίντκε, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής, Νευρολογίας και Νευροβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ντιουκ. «Ωστόσο, περιμένουμε τη διεξαγωγή μελλοντικών μελετών, οι οποίες θα εστιάσουν σε όλους τους “στόχους” που επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη ουσία. Πρόκειται μόνο για ένα κεφάλαιο σε ένα ολόκληρο βιβλίο».

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευτεί στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής.