Νέα στέγη αποκτά η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, ο μητροπολιτικός φορέας του κλάδου της γουνοποιίας, με έτος ίδρυσης το 1915, έχει το θάρρος να κάνει βήματα μπροστά και να επενδύει στο μέλλον και στην δυναμική του.
Πρόκειται για τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας”, που κατασκευάζει το νέο του Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, το οποίο θα εγκαινιαστεί επίσημα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, σε περίπου τρεις μήνες.

Να σημειωθεί ότι η προγραμματική σύμβαση υπεγράφη στα γραφεία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την παράδοση στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η εύρεση αρχαιολογικού αγωγού και γραφειοκρατικές και τεχνικές δυσκολίες, μπλόκαραν την τήρηση του. Σήμερα τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος του προοδευτικού αυτού επιχειρηματικού εγχειρήματος.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας” κ. Ηρακλής Καλλισθένης καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους επεσήμανε ότι : «Κάτι τέτοιο έλειπε από την περιοχή και οι λόγοι για τους οποίους έγινε είναι απλοί και ξεκάθαροι» και όπως τόνισε «Δικαιωνόμαστε για την προσπάθεια η οποία παρά τις αντιξοότητες έφερε σήμερα το πολυπόθητο αυτό αποτέλεσμα, την δημιουργία αυτού του σύγχρονου Εκθεσιακού Κέντρου το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του κλάδου δίνοντας μία νέα επιχειρηματική προοπτική και στον νομό ευρύτερα, καθώς θα έχει μία πολύπλευρη λειτουργία», υπογραμμίζοντας πως «το νέο Εκθεσιακό Κέντρο θα ονομαστεί Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας».

Ο νέος πολυχώρος εκθεσιακών και συνεδριακών χρήσεων θα ανοίξει τις πύλες του τον προσεχή Απρίλιο με την διοργάνωση εκεί της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, στο διάστημα από τις 9 ως τις 12 Μαΐου 2013, της οποίας διοργανωτής είναι ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς και η οποία φιλοξενούνταν έως και πέρυσι στις εγκαταστάσεις του Εκθετηρίου Δημοπρατηρίου Γούνας Καστοριάς, στην περιοχή Χλόη Φουντουκλή, κτήριο το οποίο δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων εκθετών, χαράσσοντας νέους δρόμους στην διοργάνωση εκθέσεων με πολύ υψηλά standards χάρη στις εντυπωσιακές διαστάσεις στο design και την μοντέρνα αισθητική του. Καλύπτοντας μία έκταση 13.000 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 34 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, ο εκθεσιακός χώρος θα δώσει την δυνατότητα διαμόρφωσης

του από τους ίδιους τους εκθέτες

  

Τα 12.000 τετραγωνικά μέτρα είναι εκθεσιακοί και τα 900 βοηθητικοί χώροι που θα διαθέτουν:

* Γραφεία

* Χώρο υποδοχής κοινού

* Reception desks

* Μία σύγχρονη συνεδριακή αίθουσα πλήρως εξοπλισμένη.

* Χώρους αποθήκευσης

* WC

* Coffee Breaks και εστιατόριο

* Και σύγχρονο Parking.

Η Καστοριά, έχοντας μια πολύχρονη παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις του κλάδου με την δική της διοργάνωση εδώ και 37 έτη και συμμετέχοντας δυναμικά και στις μεγαλύτερες ανά την υφήλιο διοργανώσεις του κλάδου, με την απόκτηση αυτής της υπερσύγχρονης υποδομής, διεκδικεί μία νέου τύπου ανάπτυξη που θα βασίζεται στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στην διάρκεια της έκθεσης, η οποία αποτελεί σημείο συνάντησης για εκατοντάδες επιχειρηματίες και εκθέτες από όλο τον κόσμο.

Και επιπλέον θα λειτουργεί όλον τον χρόνο, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες επιχειρηματικές ανάγκες με την εδραίωση νέων δραστηριοτήτων στα διεθνή και εγχώρια εκθεσιακά δρώμενα.

Την σχεδίαση και την ανέγερση του έργου έχει αναλάβει η Τεχνική Εταιρεία SOLIS A.E. η οποία δραστηριοποιείται στην Λάρισα και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή τέτοιου είδους κτηρίων.

«Θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού έχει αρχιτεκτονική άποψη, είναι σύγχρονο και η χρήση του θα είναι πολυδιάστατη και εργαζόμαστε νυχθημερόν για να τελειώσουμε το έργο μέσα στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει ορισθεί εκ νέου μετά την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν για τις 20 Απριλίου. Θα το παραδώσουμε με το κλειδί στο χέρι στην Διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών», δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SOLIS Α.Ε, Χρήστος Καρκαντός.

Συνολικά το κόστος κατασκευής έχει υπολογισθεί στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που προήλθαν από χορηγίες, ιδία συμμετοχή, τον νέο αναπτυξιακό νόμο και ένα δάνειο. Πιο συγκεκριμένα τα 2,8 εκατομμύρια προήλθαν από ιδία συμμετοχή και το 1 εκατομμύριο μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου. Το ποσό θα έχει αποπληρωθεί ως το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας”.

Στην τελετή πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ Σεραφείμ, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου του νομού και της Δυτικής Μακεδονίας, κλαδικών φορέων και κομμάτων. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καστοριάς κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, η Βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας Κα Μαρία Αντωνίου, ο Βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, εκπρόσωπος του Δήμου Ορεστίδος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων του κλάδου αλλά και πολιτιστικών σωματείων.

«Είναι μία παράτολμη πρωτοβουλία, αυτή που πήρε ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, η οποία εύχομαι να πάρει γρήγορα σάρκα και οστά. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το εκθεσιακό κέντρο θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της γουνοποιίας. Εύχομαι οι υποδομές να αξιοποιούνται και από τους φορείς και από τους ίδιους τους γουνοποιούς, οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί όπως το Εκθετήριο Δημοπρατήριο, αλλά και το Διεθνές Αεροδρόμιο το οποίο είναι ένα βήμα από την περιοχή αυτή. Εύχομαι να είναι καλορίζικο και η επερχόμενη έκθεση να αποτελέσει όχι απλά ένα γεγονός να δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση στον κλάδο επ’ ωφελεία και των γουνοποιών, των γουνεργατών αλλά και του συνόλου του πληθυσμού της περιοχής μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Από την πλευρά της η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Κα Μαρία Αντωνίου επεσήμανε τα εξής : «Αξίζουν συγχαρητήρια στην προσπάθεια του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς. Θεωρώ ότι ο θεμέλιος λίθος, που τοποθετήθηκε σήμερα είναι η απαρχή ενός μεγάλου γεγονότος που θα φιλοξενήσει και θα ενδυναμώσει τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Καστοριάς αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα, έτσι ώστε να έχουμε την ανάπτυξη που ευαγγελιζόμαστε όλοι. Μέσα από αυτήν εδώ την ενέργεια-πρωτοβουλία εκτιμώ ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο σε όλους τους τομείς. Το εγχείρημα αυτό θα δώσει επίσης και πολλές θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει πολύπλευρα τον κλάδο αλλά και στην ανάπτυξη της Καστοριάς μας. Συγχαρητήρια στην προσπάθεια και καλορίζικο το κτήριο».

«Καλύπτει το συγκεκριμένο αυτό κτήριο οποιοδήποτε κενό σε εκθεσιακό επίπεδο και αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια στον κλάδο της γούνας. Σας συγχαίρω για τις προσπάθειές σας κύριε Πρόεδρε, συγχαρητήρια επίσης και στο Διοικητικό Συμβούλιο για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας και σας εύχομαι να είναι καλορίζικο», υπογράμμισε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

«Συμπράξαμε και εμείς από την πλευρά μας, ως Αντιπεριφέρεια ώστε να προχωρήσει αυτό το έργο, όσον αφορά στην αρτιότητα του οικοπέδου και θα στηρίξουμε και τις υποδομές ώστε να προχωρήσουν. Εύχομαι με την σειρά μου καλορίζικο και είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει κατά πολύ στην ανάπτυξη του κλάδου της γούνας, του κυριότερου κλάδου αυτή την στιγμή στην Καστοριά καθώς θα προσφέρει παρά την κρίση έναν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, και ευχήθηκε «Καλές δουλειές».

«Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, είναι μία υποδομή που θα συμβάλλει κατά πολύ στην ανάπτυξη του κλάδου κι αυτό είναι που θέλουμε όλοι μας για τον κλάδο αλλά και για την περιοχή γενικότερα. Καλορίζικο», επεσήμανε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.

Το νέο εκθεσιακό κέντρο έχει πρόσβαση και από τον περιφερειακό άξονα της Εγνατίας Οδού του Δημοτικού Διαμερίσματος Μανιάκων, αλλά και από τον άξονα Δισπηλιού Καστοριάς. Ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στον Αερολιμένα Καστοριάς Αριστοτέλης. Στην μέριμνα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς είναι η σύνδεση με την Εγνατία Οδό καθώς και η σήμανση με πινακίδες για τους εκθέτες και επισκέπτες της Έκθεσης τον προσεχή Μάιο.

Η πραγματικότητα της νέας εποχής επιβάλλει τις γρήγορες και ευέλικτες επιχειρηματικές κινήσεις όχι για να είμαστε μέσα στα γεγονότα αλλά για να τα προκαθορίσουμε. Η κίνηση αυτή του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας” αυτή την φιλοσοφία υπηρετεί και στοχεύει σε ένα καλύτερο μέλλον του κλάδου ειδικότερα και της περιοχής γενικότερα.

O Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» σας διαβεβαιώνουν ότι το κτήριο θα παραδοθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα και η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς θα πραγματοποιηθεί με μεγαλοπρέπεια και επιτυχία.