Ευθύνεται το ενεργειακό ποτό Monster για 5 θανάτους;



Πέντε περιστατικά θανάτων ερευνά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών που ενδέχεται να σχετίζονται με το ενεργειακό ποτό Monster, το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.
Η εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας Σέλι Μπέρτζες δήλωσε ότι οι σχετικές καταγγελίες κατατέθηκαν από το 2009 έως τον περασμένο Ιούνιο. Ένα εκ των περιστατικών μάλιστα αφορά ένα 14χρονο κορίτσι το οποίο, σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια της, έπαθε καρδιακή προσβολή μετά την κατανάλωση δύο ποτών Monster εντός 24 ωρών και πέθανε έξι μέρες αργότερα.

Τα περιστατικά αυτά ωστόσο θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις των επικριτών σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Τα υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη ενεργειακά ποτά όπως το Monster, το Red Bull, το Rockstar, το AMP και το Full Throttle συνδέονται συχνά με τα πιο ακραία και ριψοκίνδυνα αθλήματα, που τα καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στις νέες ηλικίες. Συχνό είναι και το φαινόμενο ανάμειξής τους με αλκοόλ ενώ κάποια από αυτά είναι εκ κατασκευής αλκοολούχα.

Ο κίνδυνος από τον συνδυασμό καφεΐνης και αλκοόλ ήρθε στο προσκήνιο πριν από δύο χρόνια, όταν αμερικανοί φοιτητές εισήχθησαν στο νοσοκομείο για δηλητηρίαση από αλκοόλ μετά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ενέργειας.

Σύμφωνα με την FDA οι κατασκευαστές τροφίμων είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν εκθέσεις στην Υπηρεσία σχετικά με όλα τα σοβαρά περιστατικά εντός 15 ημερών από την παραλαβή τους και να παρέχουν συμπληρωματικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην αιτία τους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ωστόσο ότι, παρά τη σοβαρότητα των περιστατικών, δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης κυκλοφορίας των συγκεκριμένων ποτών αλλά πιθανόν τη θέσπιση περισσότερων περιορισμών στην κατανάλωσή τους.

tovima.gr