Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, και δύο μελών της διοίκησης της υπηρεσίας άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημόσιου.

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων είχε αρχίσει μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009, ώστε να διευκολυνθεί η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.
Να αποκαλυφθεί ο ρόλος του γενικού διευθυντή της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ η κ. Γεωργαντά, καθώς, όπως είπε, αυτός ήταν που προέτρεψε το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ να μην εκτελέσει τα καθήκοντά της.
«Ήταν ολοφάνερο πως ήταν προγραμματισμένο να έρθει στην ΕΛΣΤΑΤ ο Γεωργίου για να εκτελέσει ένα έργο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεωργαντά, εκφράζοντας την ικανοποίησή της γιατί η ελληνική δικαιοσύνη εκτελεί το έργο της, προσθέτοντας δε πως έως σήμερα πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να τη χαρακτηρίσουν «γραφική».
«Η ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Σήμερα αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε ποινική διαδικασία ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 μένουν στο απυρόβλητο» ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τη δίωξη.