Μαγειρεύουν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές - Ώστε σε κάθε περίπτωση να ελέγχουν τις διοικήσεις


Την ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος εκλογής και ανάδειξης των αιρετών οργάνων στους δήμους και τις περιφέρειες δηλώνει ότι θα εισηγηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε την ανεπίσημη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να στους αρχηγούς της συγκυβέρνησης «κάτι ανατρεπτικό, τολμηρό αλλά και πλήρως αντισυμβατικό», που όπως λέει ο ίδιος θα εξοβελιστεί πλήρως από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κομματισμός.

Διαβάστε τη δήλωση του κ. Ε. Στυλιανίδη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:

«Σκέφτομαι σοβαρά να προτείνω στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς της συγκυβέρνησης κάτι ανατρεπτικό, τολμηρό και πλήρως αντισυμβατικό για να εξοβελίσουμε πλήρως τον κομματισμό από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να θεσπίσουμε χωριστό ψηφοδέλτιο για περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων. Μόνο ένα τέτοιο σύστημα θα αναδείξει προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, εμπεδώνοντας κουλτούρα συνεργασίας χωρίς ιδεοληψίες και γκρεμίζοντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων. Έτσι μόνο θα αναγεννηθεί η αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, θα αναδειχτούν οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες, θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακρότητες και θα αρχίσει το ξήλωμα ενός εξαντλημένου και ξεπερασμένου παλαιοκομματικού συστήματος».

Αν και η σχετική πρόταση δεν έχει κατατεθεί επίσημα στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυπώνουν επιφυλάξεις καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αναδειχθεί ένα περιφερειακό δημοτικό συμβούλιο στο οποίο ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης δε θα διαθέτει ικανοποιητική πλειοψηφία. 
Στην περίπτωση αυτή δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα είναι όμηροι  δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, ή των συμφερόντων που ενδεχομένως θα εκφράζουν κάποιοι αλλά και των προσωπικών τους επιδιώξεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως με το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται να ελέγχουν την κάθε δημοτική αρχή καθώς εάν εκλεγεί ο εκλεκτός τους δήμαρχος όλα μέλι γάλα αλλά και στην περίπτωση που ηττηθεί αλλά εκλέξουν τους δημοτικούς συμβούλους θα έχουνε ένα δήμαρχο (αχυράνθρωπο) σε ομηρία.