Κίνηση Πολιτών Καστοριάς - Αν όχι τώρα... πότε; Όχι στον οικονομικό αφανισμό μας!



Την αποτίναξη των δεσμών της κρίσης και την ύψωση της φωνής της διαμαρτυρίας με την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η κίνηση πολιτών την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, καλούνται να δηλώσουν οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Γέννημα των καιρών της σκληρής λιτότητας, είναι οι δράσεις συλλογικότητας ονομαζόμενες κινήσεις πολιτών που έχουν αναπτυχθεί και στην Καστοριά με κοινή στόχευση: την μη αποδοχή της τιμής του πετρελαίου, την αντίσταση στα μέτρα του μνημονίου που οδηγούν στη συρρίκνωση των ατομικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Είναι δεδομένο πως το μούδιασμα των πρώτων μηνών του μνημονίου έχει ήδη υποχωρήσει και τη θέση του έχει λάβει η οργή, η αγανάκτηση και κυρίως η διάθεση για συλλογική και δυναμική δράση.
Επειδή εξέχουσα σημασία κατέχει η ύπαρξη δυναμικής για συνολικότερες και πιο αναβαθμισμένες διεκδικήσεις οι πολίτες, που συγκροτούν τα κύτταρα της κίνησης πολιτών, απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους αγανακτισμένους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα διεκπεραιωθεί την Πέμπτη.

Τη δεδομένη στιγμή συμμετέχουν 180 πολιτιστικοί και εργασιακοί σύλλογοι από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και στο στίβο των διεκδικήσεων έχει προστεθεί και η Νεάπολη η οποία θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο.

Στο πλαίσιο λοιπόν του συλλαλητηρίου που αναμένεται να λάβει χώρα την Πέμπτη , οι πολίτες που απαρτίζουν την κίνηση πολιτών προέβησαν στις εξής δηλώσεις:

Πανταζόπουλος Ιωάννης, Πρόεδρος ΟΛΜΕ Καστοριάς
«Εκπροσωπούμε την Κίνηση Πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς, μία κίνηση που αποτελείται από φορείς, συλλόγους, σωματεία, της ευρύτερης περιοχής μας. Η Κίνηση Πολιτών Καστοριάς δεν είναι καθοδηγούμενη δεν υποστηρίζεται από κάποιο κόμμα ή κάποια παράταξη. Τρέχουμε εθελοντικά όλο αυτό το διάστημα και έχουμε οργανωθεί, γιατί πολύ απλά έχουμε αγανακτήσει και κυρίως έχουμε εξαγριωθεί. Εγώ εκπροσωπώ τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αποφασίσαμε πέρυσι να συστήσουμε αυτή την Κίνηση Πολιτών, γιατί η κατάσταση που βιώνουμε και στα σχολεία μας, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, γίνεται συνεχώς και δυσκολότερη. Έτσι συντονιστήκαμε, συγκεντρωθήκαμε και αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράσεις που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας. Γνωρίζετε για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας, με τις ελλείψεις που υπάρχουν και τα προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όχι μόνο στις τάξεις αλλά και σε εμάς τους εκπαιδευτικούς. Είναι σοβαρό το πρόβλημα. Δεν αντέχουμε άλλο και επιτέλους να πάψει να είναι κατάρα η συνειδητή επιλογή μας, να μένουμε στην Καστοριά».

Τάνια Κορμά, Εκπρόσωπος του συλλόγου εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς στην Κίνηση Πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς
«Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο ανησυχούμε πολύ για τη θέρμανση των σχολείων το χειμώνα. Επιπλέον, ανησυχούμε για τη θέρμανση στα σπίτια όλων των κατοίκων, γιατί είναι σίγουρο ότι οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα στο σπίτι μεταφέρεται από τους γονείς στα παιδιά. Τα παιδιά μεταφέρουν τα προβλήματα στο σχολείο και με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Μας ενδιαφέρει αυτό κάποια στιγμή να σταματήσει. Θέλουμε οι γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους απερίσπαστα από οποιοδήποτε πρόβλημα, είτε οικονομικό, είτε κοινωνικό και να έχουμε υγιή παιδιά στο σχολείο μας. Η κίνηση ξεκίνησε πέρυσι το χειμώνα, μαζευτήκαμε και οργανωθήκαμε. Ξεκινήσαμε το μεγάλο συλλαλητήριο το Φλεβάρη, προχωρήσαμε στα φθηνά τρόφιμα με το ελαιόλαδο που είχαμε φέρει και τώρα μετά από τη συγκέντρωση 15.000 υπογραφών, αποφασίσαμε έχοντας στα χέρια μας αυτό το ισχυρό όπλο, να κάνουμε ένα δεύτερο συλλαλητήριο. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τον κόσμο να είναι διπλάσιος και τριπλάσιος αυτή τη φορά, γιατί είναι σημαντικό να πιέσουμε».

Κουσουρής Χρήστος, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καστοριάς και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Το Τσαρσί
«Η κίνηση πολιτών έχει ως σκοπό να μην φτάσει ο Καστοριανός λαός σε αυτή την εξαθλίωση που προσπαθούν να το φέρουν. Να μην μας καταντήσουν άστεγους στα ίδια τα σπίτια μας. Δεν είναι σωστό να κυνηγάμε όλο το χειμώνα να σκεπαστούμε με μία κουβέρτα και να αυξήσουμε τον αριθμό των αστέγων. Για αυτό καλούμε όλο τον κόσμο να είναι μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να αλλάξουμε και να φέρουμε την τιμή του πετρελαίου εκεί που πρέπει να πάει. Ζητάμε η τιμή του πετρελαίου να πέσει κάτω από τα 70 λεπτά και όχι να δοθούν επιδόματα, γιατί τα επιδόματα είναι λάθος, αποτελώντας μία ασπιρίνη σε κάποιους και όχι σε όλους. Πρέπει να καταλάβουν και οι διπλανές Περιφερειακές Ενότητες ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να έρθουν στο πλευρό μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε και να καταφέρουμε την τιμή του πετρελαίου να πέσει πιο χαμηλά».

Κογιόπουλος Ιωάννης, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ 
«Εκπροσωπούμε την κοινωνία πολιτών , το σύνολο των αγανακτισμένων πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Την Πέμπτη θα κάνουμε στις 13:30 συλλαλητήριο μπροστά στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Καλούμε όλο τον κόσμο της Καστοριάς να μας βοηθήσει όπως στο προηγούμενο συλλαλητήριο που είχαμε κάνει και είχε επιτυχία. Εύχομαι να έχει και αυτό το συλλαλητήριο επιτυχία και να καταλάβουν στην Αθήνα ότι στην Καστοριά έχουμε εννέα μήνες χειμώνα και δεν μπορούμε με αυτές τις τιμές του πετρελαίου, να ανταπεξέλθουμε στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ κόσμο, γιατί ο κόσμος έχει αγανακτήσει ,δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Βέβαια δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, για αυτό θέλουμε να καταγγείλουμε και το μνημόνιο γενικά, τις περικοπές των μισθών, τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά και όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση. Δεν συμφωνούμε με αυτά τα μέτρα και θέλουμε να δείξουμε την αγανάκτησή μας. Πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη επιτυχία».

Μορφίδης Στράτος, Γραμματέας Πολιτιστικού συλλόγου Απόσκεπου
«Από την μεριά μου θα ήθελα να καλέσω όλο τον κόσμο να είναι την Πέμπτη στο συλλαλητήριο, διότι έχουμε μία προίκα των 15.000υπογραφών. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο καλύτερα, ο κόσμος της Καστοριάς τουλάχιστον να συμμετέχει, αν και έχουμε κάνει μία περιοδεία και στα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Γυρίσαμε όλα τα χωριά και συνειδητοποιήσαμε πως ο κόσμος ανταποκρίνεται. Πιστεύω να μαζευτεί ο κόσμος για να μπορέσουμε να δώσουμε και εμείς ένα μήνυμα, διότι οι εποχές είναι δύσκολες».

Μάρκου Ελένη, πρόεδρος Σωματείου Γουνεργατών
«Συμμετέχουμε στην Κίνηση Πολιτών. Λέμε “ΌΧΙ” στην τιμή εξίσωσης του πετρελαίου. “ΟΧΙ” στο επίδομα. Θέλουμε να καταγγείλουμε ως ηθικούς αυτουργούς τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη, αν υπάρξει έστω και ένας θάνατος από το κρύο στην Καστοριά. Υπάρχουν και άνθρωποι εδώ πέρα, υπάρχουν και πολίτες της χώρας».

Αναστασίας Τζάκα
Εφημερίδα Ορίζοντες