80 χρόνια δράσης γιόρτασαν τα Λυκόπουλα της Καστοριάς



Στις 13 Δεκεμβρίου του 1931, δέκα Λυκόπουλα με γκρι πουκάμισο, πράσινο μαντήλι και γκρίζο σκούφο έδιναν την υπόσχεσή τους στην αυλή του Λυκείου Μακρή στην οδό Ιπποκράτους αρ. 5, στην Αθήνα



Σήμερα, 80 χρόνια μετά το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων διοργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα προκειμένου να τιμήσει τα Λυκόπουλα.

Πρόκειται για μια Πανελλήνια εορταστική Δράση, που ξεκίνησε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 και κορυφώθηκε την σήμερα Κυριακή 20 Μαΐου 2012, με μια Πανελλήνια Λυκοπουλική Δράση που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας όπου λειτουργούν Προσκοπικά Συστήματα.



Στην πόλη μας η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Καστοριάς σήμερα Κυριακή 20 Μαϊου 2012 από τις 09:00 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ. όπου με on line σύνδεση με άλλες Εφορίες Λυκοπούλων άλλων νομών, με ομιλίες και ανταλλαγές απόψεων, τραγούδια κ.α.

Στη συνέχεια η κεντρική ιδέα της εκδήλωσης στην Καστοριά ήταν τα λυκόπουλα να παίξουν τον ρόλο των δημοσιογράφων με θέμα η πολιτιστική κληρονομιά της Καστοριάς.
Έτσι τα λυκόπουλα μαζί με τους αρχηγούς επισκέφθηκαν πολλές βυζαντινές εκκλησίες στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς (Αγ. Παρασκευή, Αγ. Δημήτριος, Αγ. Ιωάννης, Αγ. Νικολάου του Κασνίτζη, Παναγία Κουμπελίδικη, Ταξιάρχη και Παναγία Άρχοντος Αποστολάκη.

Στη συνέχεια επέστρεψαν στο Επιμελητήριο Καστοριάς όπου έγινε on line σύνδεση με το Μουσείο Μπενάκη, εκεί βρισκόταν το επίκεντρο των εκδηλώσεων από τα κεντρικά των Ελλήνων Προσκόπων.


Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Παναγία Κουμπελίδικη

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής







πηγή video: sentra.com.gr

Τι είναι τα Λυκόπουλα

Παιδιά που συμπλήρωσαν το 7ο έτος της ηλικίας τους και είναι μαθητές της Β' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου μέχρι το αργότερο να συμπληρώσουν το 11ο και να πάνε στην ΣΤ΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, εντάσσονται στο Προσκοπικό Τμήμα που λέγεται Αγέλη Λυκοπούλων. Τα μέλη της Αγέλης Λυκοπούλων ονομάζονται Λυκόπουλα. Για να ονομαστεί ένα παιδί Λυκόπουλο και να γίνει ενεργό μέλος του Σ.Ε.Π. πρέπει να δώσει την Υπόσχεση του Λυκόπουλου.
Kάθε Αγέλη Λυκοπούλων έχει από 10 έως 30 παιδιά και κατευθύνεται από τον Αρχηγό Αγέλης και ένα μέχρι τρεις Υπαρχηγούς Αγέλης.
Η Αγέλη Λυκοπούλων διαρείται σε 2-6 Εξάδες. Κάθε εξάδα επιλέγει το δικό της χρώμα που χαρακτηρίζει και την ονομασία της.
Κάθε Εξάδα έχει για οδηγό της τον Πρώτο της Εξάδας ο οποίος αναδεικνύεται από τα ίδια τα Λυκόπουλα της Εξάδας του. Ο Πρώτος, έχει σαν βοηθό και αναπληρωτή τον Δεύτερο, ο οποίος επίσης αναδεικνύεται από τα Λυκόπουλα μετά από πρόταση του Πρώτου.
Η Αγέλη διοικείται από το Συμβούλιο της Αγέλης, το οποίο αποτελείται από τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς και το οποίο κατευθύνει όλες τις δραστηριότητες τους Τμήματος.
Ο Κύκλος Αγέλης αποτελείται από τα Λυκόπουλα, τον Αρχηγός και τους Υπαρχηγούς της Αγέλης και έχει ως σκοπό να εκφράσουν τα παιδιά τις απόψεις, τις γνώμες και τις ιδέες τους, να αξιολογήσουν το πρόγραμμα της Αγέλης και να παρουσιάσουν δείγματα της δουλειάς τους σε διάφορα αντικείμενα Ερασιτεχνικών ασχολιών