Σήμερα η 1η Μαθητιάδα Καστοριάς - Πρόγραμμα

Λαμπαδηδρομία των σχολείων του νομού Καστοριάς θα πραγματοποιηθεί στους τρεις Δήμους του Νομού μας, στο πλαίσιο της 1ης Μαθητιάδας σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου και αύριο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016.

Η ιστορία της Μαθητιάδας ξεκίνησε το χειμώνα του  2001 στις Σέρρες ,όταν ένας εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής, επηρεασμένος από το σχολικό περιβάλλον και από τα προβλήματα των παιδιών (κυρίως του Γυμνασίου) συνέλαβε την ιδέα να διοργανώσει μια εκδήλωση, η οποία βασίστηκε κύρια στα θετικά  σημεία των Ολυμπιακών Αγώνων και αποσκοπούσε στο να μάθει το μαθητή βιωματικά να αγωνίζεται και να ξεπερνάει τα προβλήματά του.

Η πρώτη  εκδήλωση διεξήχθη το Μάιο του 2002 με συμμετοχές γυμνασίων από κάθε νομό της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό και πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιωματική εκπαιδευτική διοργάνωση μέσω του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.
Η  περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί την πρώτη συνεργασία με την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πανελλήνια  Μαθητιάδα»  για διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων και αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο για τη διοργάνωση στο μέλλον και άλλων αντίστοιχων εκδηλώσεων σε άλλες περιφέρειες της πατρίδας μας.
Στα πλαίσια της διοργάνωσης της Μαθητιάδας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ,κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος  και στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης επισκέφτηκαν την έδρα της Μαθητιάδας στην Πρώτη Σερρών για να ενημερωθούν για τους στόχους και τις δράσεις της. Στη συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Γάλλος, εμπνευστής  και ιδρυτής της Μαθητιάδας, επισκέφτηκε την Κοζάνη ,όπου σε αλλεπάλληλες συσκέψεις  και ενημερωτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και θεσμικούς φορείς , μετέδωσε την τεχνογνωσία μιας τέτοιας εκδήλωσης, ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχουν .
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας αποφασίστηκε η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας  να οργανώσει λαμπαδηδρομία στους 12 Δήμους  της Δυτικής Μακεδονίας και μία διήμερη Μαθητιάδα  στην Κοζάνη. Όλες οι εκδηλώσεις θα διέπονται από το παιδαγωγικό πνεύμα και τη φιλοσοφία της  Μαθητιάδας, που εκφράζεται  στο σύνθημα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης».
Η Μαθητιάδα επομένως ,όπως φαίνεται από τα παραπάνω, αποτελεί μια εκδήλωση που δε θα πραγματοποιηθεί μόνο μια φορά, αλλά θα έχει συνεχή παρουσία στα τεκταινόμενα της περιοχής μας.
(Περισσότερες πληροφορίες στο www.mathitiada.gr και στο mathitiada 2016).

Δείτε το πρόγραμμα για την Καστοριά

- 1η Μέρα: Τρίτη, 29-03-2016.

-Παραλαβή της Δάδας από την αντιπροσωπεία του Νομού Φλώρινας (στην περιοχή Πρεσπών-Λαιμός)
-Μετάβαση της Πομπής στο Νέο Οικισμό και παρουσίαση δράσεων από το Δημοτικό Σχολείο Νέου Οικισμού.
-Μετάβαση της Πομπής στον αρχαιολογικό χώρο του Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό και παρουσίαση δράσεων από το Δημοτικό Σχολείο Δισπηλιού.
-Μετάβαση της Πομπής στην Κρεπενή-Μαυροχωρίου, ιστορικού ενδιαφέροντος περιοχή, και παραλαβή της Δάδας από, μαθητές των Γυμνασίων Κορησού-Μαυροχωρίου, οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση μέχρι τον Ναυτικό Όμιλο Μαυροχωρίου, όπου θα παρουσιαστούν δρώμενα από τα Δημοτικά Σχολεία Κορησού, Μαυροχωρίου και Πολυκάρπης.
-Από τον Ναυτικό Όμιλο Μαυροχωρίου στην Ιερά Μονή Μαυριωτίσσης θα μεταφέρει τη Δάδα κωπηλατική λέμβος με μαθητικό πλήρωμα.
-Μετάβαση της Πομπής από Ιερά Μονή Μαυριωτίσσης στην πλατεία Ντολτσού με συνοδεία ποδηλατών.
-Παραλαβή της Δάδας από μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση μέχρι τον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς (μέσω περιοχής Ντολτσού και Απόζαρι).
-Παραλαβή της Δάδας από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση από το Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς μέχρι το Δημαρχείο Καστοριάς.
-Παραλαβή της Δάδας από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καστοριάς οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση από το Δημαρχείο Καστοριάς μέχρι τον Σταυρό (οδός Μητροπόλεως, Πλατεία Ομονοίας, Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, Σταυρός).
-Παραλαβή της Δάδας από μαθητές του 4ου Γυμνασίου Καστοριάς οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση από το Σταυρό μέχρι το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, όπου και θα παραμείνει μέχρι το επόμενο πρωί της 30ης-03ου-2016.
-Στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας θα αναπτυχθούν παράλληλες δράσεις από τις 11:30π.μ. μέχρι τις 14:00 από όλα τα Σχολεία της Πόλης Καστοριάς.

-2η Μέρα: Τετάρτη, 30-03-2016

-Μετάβαση της Πομπής από το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στην περιοχή του ΤΕΙ Καστοριάς.
Παραλαβή της Δάδας από μαθητές του Γυμνασίου Μανιάκων οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση από το ΤΕΙ Καστοριάς  μέχρι το Παλιό Δημαρχείο, όπου θα παρουσιαστούν δρώμενα από τα Σχολεία της περιοχής Μανιάκων.
-Παραλαβή της Δάδας από μαθητές του Γυμνασίου Μανιάκων οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση από το Παλιό Δημαρχείο μέχρι το κλειστό Γυμναστήριο Μανιάκων.
Μετάβαση της Πομπής από το κλειστό Γυμναστήριο Μανιάκων στη είσοδο της Μεσοποταμίας.
-Παραλαβή της Δάδας από μαθητές του Γυμνασίου Μεσοποταμίας οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση από την Είσοδο της Μεσοποταμίας μέχρι τον αύλειο χώρο του Γυμνασίου και ΓΕΛ Μεσοποταμίας, όπου και θα παρουσιαστούν δρώμενα από τα σχολεία της περιοχής Μεσοποταμίας και Κολοκυνθούς.
-Παραλαβή της Δάδας από μαθητές του Γυμνασίου Μεσοποταμίας, οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση από τον αύλειο χώρο του Γυμνασίου και ΓΕΛ Μεσοποταμίας μέχρι και τη έξοδο της Μεσοποταμίας.
Μετάβαση της Πομπής από τη Μεσοποταμία στον Δήμο Νεστορίου.
-Παραλαβή της Δάδας από μαθητές του Γυμνασίου Νεστορίου, οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση από την Είσοδο του Νεστορίου έως την κεντρική πλατεία, όπου και θα παρουσιαστούν δρώμενα από τα Σχολεία του Δήμου.
-Παραλαβή της Δάδας από μαθητές του Γυμνασίου Νεστορίου, οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση από την κεντρική πλατεία έως Έξοδο του Νεστορίου.
Μετάβαση της Πομπής από τον Δήμο Νεστορίου στο κλειστό Γυμναστήριο Πενταβρύσου.
-Παραλαβή της Δάδας από μαθητές του Γυμνασίου Πενταβρύσου, οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση από το κλειστό Γυμναστήριο Πενταβρύσου στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου, όπου και θα παρουσιαστούν δρώμενα από το οικείο σχολείο.
Μετάβαση της Πομπής από το Γυμνάσιο Πενταβρύσου στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Χιλιοδένδρου, όπου και θα παρουσιαστούν δρώμενα από το οικείο σχολείο.
-Μετάβαση της Πομπής από Δημοτικό Σχολείο Χιλιοδένδρου στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού.
-Παραλαβή της Δάδας από μαθητές των 1ου και 2ου Γυμνασίου Άργους Ορεστικού, οι οποίοι θα διανύσουν την απόσταση από την περιοχή του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού έως το Δημαρχείο Άργους Ορεστικού, όπου και θα παραμείνει μέχρι το επόμενο πρωί Πέμπτη 31Μαρτίου 2016, όπου και θα ξεκινήσει η παράδοση της Δάδας σε εκπροσώπους του Δήμου Βοϊου.