Πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος σύμφωνα με τον τοξικολόγο Leo Schep...

Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 32 ετών, αφού πρώτα είχε καταφέρει να φτάσει στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου και να δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία.

Ωστόσο, μυστήριο καλύπτει τα αίτια του θανάτου του. Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οφειλόταν σε φυσικά αίτια, ενώ άλλοι θεωρούν ότι επρόκειτο για δολοφονία κατά τη διάρκεια συμποσίου.

Το μυστήριο γύρω από το θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη ίσως κατάφερε να ξεδιαλύνει ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας.

Ο τοξικολόγος Leo Schep του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε από ένα κρασί που παρήχθη από ένα τοξικό φυτό με αθώα όψη, όπως αναφέρει η New Zealand Herald.

Ο Leo Schep, που αναζητά σχετικά τοξικολογικά δεδομένα για μια δεκαετία, απορρίπτει τις θεωρίες δηλητηρίασης με τη βοήθεια αρσενικού και στρυχνίνης. Υποστηρίζει ότι ο θάνατος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πολύ πιο γρήγορος από 12 μέρες, που ο Αλέξανδρος είχε πέσει βαριά άρρωστος πριν αποβιώσει.

Αντίθετα, την ευθύνη ρίχνει στο φυτό λευκός ελλέβορος (Veratrum album). Το φυτό με τα λευκά λουλούδια μπορεί να υποστεί ζύμωση σε κρασί και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες σαν μια φυσική ουσία για την πρόκληση εμετού. Η δράση του φυτού θα μπορούσε να λυγίσει το στρατηγό σε 12 μέρες, σε αντίθεση με άλλες ουσίες, που θα τον αποτελείωναν νωρίτερα.

Ωστόσο, και ο ίδιος ο Leo Schep δεν μπορεί να είναι σίγουρος πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το συγκεκριμένο φυτό σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο. Έτσι, το μυστήριο σχετικά με τη δηλητηρίαση του Αλέξανδρου δεν μπορεί να κλείσει οριστικά. «Ποτέ δεν θα μάθουμε σίγουρα», παραδέχεται ο Schep.