Άγιο Όρος - Η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη - Φωτογραφίες βίντεο

Το Άγιον Όρος επισκέφθηκε για τρεις ημέρες ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στη μοναστική πολιτεία του Άθωνα.

Το μεσημέρι της Τρίτης 4 Ιουνίου 2013 στο λιμάνι της Δάφνης, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, πλήθος μοναχών αλλά και προσκυνητές, υποδέχθηκαν των Ρώσο Πατριάρχη, και τη πολυπληθή συνοδεία του, όπου οδικώς τους συνόδευσαν στη πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, Καρυές.

Η υποδοχή στον Πατριάρχη, ήταν όπως προβλέπεται από το βυζαντινό τυπικό.
Οι καμπάνες του ιερού ναού του Πρωτάτου στις Καρυές, ήχησαν χαρμόσυνα μόλις ο Ρώσος ποιμενάρχης και η πολυμελής συνοδεία του αφίχθηκαν στην πλατεία της αγιορείτικης πρωτεύουσας. Στην είσοδο του Πρωτάτου ανέμεναν τον κ. Κύριλλο ψάλλοντας βυζαντινούς ύμνους τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, του ανωτάτου διοικητικού οργάνου του Αγίου Όρους.

Στη συνέχεια, τελέστηκε προς τιμή του, επίσημη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο ίδιος, στον ιερό ναό όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα του Άξιον Εστί, έπειτα ακολούθησε το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα (τσίπουρο και λουκούμι), καθώς και η ανταλλαγή δώρων.

Στην ομιλία του ο Ρώσος Πατριάρχης αναφέρθηκε στους μακραίωνους ιστορικούς αλλά και στενούς πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν το Άγιο Όρος με τον ορθόδοξο ρωσικό λαό ενώ ευχαρίστησε τους αγιορείτες μοναχούς για τη δική τους πνευματική συμβολή, «στην αναγέννηση της Αγίας Ρωσίας» και στην άνθιση της ρωσικής εκκλησίας.
«Γι' αυτό σας παρακαλώ πάρα πολύ να προσεύχεστε θερμώς για την πατρίδα μας, για τη χώρα μας, ώστε να μην κλονιστεί η πίστη του λαού μας με νέες μετατροπές και με νέους πειρασμούς. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες στη σημερινή εποχή προς καταστροφή της Ορθοδοξίας εις τη χώρα μας.
Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα. Η ρωσική εκκλησία έχει ποιμαντική ευθύνη επί πολλών χωρών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και άλλων χωρών. Η κατάσταση που βρίσκεται η Ορθοδοξία σε αυτές τις χώρες επηρεάζουν κατά πολύ την Ορθοδοξία και στον υπόλοιπο κόσμο».
Εύχομαι ο Θεός να κρατήσει περαιτέρω και στο μέλλον ακλόνητους δεσμούς μεταξύ της Αγίας Ρωσίας και του Αγιωνύμου Όρους, επ' αγαθώ της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, επ' αγαθώ της Ορθοδοξίας σε κάθε ορθόδοξο έθνος».

Τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο προσφώνησαν ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Μάξιμος, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, αλλά και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μητροπολίτης Απόστολος.

Κατά την παραμονή του στο Άγιο Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας επισκέφτηκε τις μονές, Ζωγράφου, Χιλανδαρίου, Βατοπαιδίου, αλλά και τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα (Σεράϊ), όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερες τιμές, καθώς εκεί εγκαταβιώνουν Ρώσοι μοναχοί, ο Πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε την ελπίδα να ενισχυθεί και με νέους μοναχούς από τη Ρωσία.

Η συνοδεία του Ρώσου Πατριάρχη αποτελούνταν από περίπου 70 άτομα, την επίσημη συνοδεία του, μέλη και παράγοντες της Ρώσικης πολιτείας, αλλά και δημοσιογράφους.
Η περιφρούρηση του ήταν δεκάδες αστυνομικοί, τόσο από την Ελληνική Αστυνομία, τη Ρωσία, αλλά και από τη προσωπική του ασφάλεια. Λίγο πριν την άφιξή του στο λιμάνι της Δάφνης, ομάδα βατραχανθρώπων αλλά και ειδικά σκυλιά της αστυνομίας εξερεύνησαν εξονυχιστικά όλη την περιοχή.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο









Περισσότερες φωτογραφίες δείτε εδώ