Λάζαρος Ζήσης (πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν.Καστοριάς) - ΄΄Πιστεύω ότι η πτώση κατανάλωσης θα φτάσει ακόμη και στο 70%΄΄



Την πλάτη στα καλοριφέρ φαίνεται ότι θα γυρίσουν φέτος πολλοί κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, λόγω οικονομικής αδυναμίας ή στροφής σε άλλες μορφές θέρμανσης.
Ως αποτέλεσμα, η πτώση στην κατανάλωση πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει... το 50%, σε σχέση με πέρυσι, με ότι αυτό σημαίνει και για τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου.


Παρότι απομένει μόλις μιάμιση εβδομάδα μέχρι την έναρξη της επίσημης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, οι παραγγελίες στα πρατήρια του ελληνικού Βορρά είναι σήμερα μηδενικές - σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, όταν το «τεφτέρι» των παραγγελιών άρχιζε να γεμίζει από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, οι οποίοι φοβούνται «μπαράζ» λουκέτων σε πρατήρια, το φαινόμενο συνδέεται κυρίως με την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στο 1,30-1,50 ευρώ/λίτρο και τη συνακόλουθη στροφή ολοένα περισσότερων πολιτών σε νέες μορφές ενέργειας, όπως οι λέβητες πέλετ, οι ξυλόσομπες και τα ενεργειακά τζάκια... Ρόλο παίζει και το παρατεταμένο «καλοκαίρι».


Λάζαρος Ζήσης (πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν.Καστοριάς)

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία σημειωμένη παραγγελία. Πιστεύω ότι η πτώση κατανάλωσης θα φτάσει ακόμη και στο 70%, ειδικά στα χωριά, όπου φέτος οι άνθρωποι θα καίνε σε μεγάλο βαθμό ξύλα» υπογραμμίζει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν.Καστοριάς Λάζαρος Ζήσης.

Πολλά περιφερειακά πρατήρια, προσθέτει, θα κλείσουν. «Ήδη πέρυσι έκλεισαν τέσσερα επί συνόλου 30» λέει και ισχυρίζεται ότι ίσως τελικά αυτός είναι ο στόχος «να κλείσουν όλα τα ιδιόκτητα πρατήρια και να δημιουργηθεί ένα πανίσχυρο καρτέλ, που θα πουλάει τη βενζίνη σε τιμές εθνικής οδού».

Και δεν είναι μόνο οι πρατηριούχοι που θα βρεθούν στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. «Για να ζεσταθείς στην περιοχή μας, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, χρειάζεται να κάψεις τουλάχιστον 3 τόνους καυσίμων σε 2,5 μήνες, στο διάστημα Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, μέσων Φεβρουαρίου. Αν έχεις και παιδιά, οπότε οι ανάγκες θέρμανσης είναι μεγαλύτερες, καις 4,5 τόνους για πλάκα. Εγώ, με δύο παιδιά, έκαψα πέρυσι 5,2 τόνους. Τι θα κάνει ο κόσμος λοιπόν;" διερωτάται.


agelioforos.gr