ΕΒΟΛ - Διακοπή συνεργασίας και δημιουργία «κινήματος» κατά του Lidl

Σε διακοπή συνεργασίας με την αλυσίδα Lidl προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, ενώ ταυτόχρονα οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί προγραμματίζουν αποκλεισμούς καταστημάτων σε Βόλο και Λάρισα.  

Στο πλαίσιο χθεσινής έκτακτης συγκέντρωσης αποφασίστηκε μια σειρά αντιδράσεων που θα περιλαμβάνουν διαμαρτυρίες στα καταστήματα της αλυσίδας, καθώς και τη δημιουργία «κινήματος» κατά του ισχυρού discounter.

Ο λόγος που αντιδρούν οι παραγωγοί και κατ' επέκταση η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία είναι ότι -όπως υποστηρίζουν- η αλυσίδα αρνείται να αυξήσει τον αριθμό των κωδικών της ΕΒΟΛ που διαθέτει στα ράφια της. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΒΟΛ, «δεν ζητάμε να τα προωθήσουν, αλλά απλώς να δώσουν στους καταναλωτές την επιλογή να τα επιλέξουν».

Συνολικά από τους 55 κωδικούς της ΕΒΟΛ (σ.σ.: εκτός των κωδικών πάγκου) στη Lidl διατίθενται οκτώ προϊόντα.

Όσον αφορά τη θέση της αλυσίδας, πηγές προσκείμενες στη Lidl μιλώντας στην «Ν» υποστηρίζουν ότι υπήρξε επίσκεψη μέλους της Διοίκησης και Διευθυντή Αγορών στην έδρα της γαλακτοβιομηχανίας. Επίσης αναφέρουν ότι από τις 7/7 «η ΕΒΟΛ σταμάτησε μονομερώς τις παραδόσεις προϊόντων στα καταστήματά μας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος συνομιλιών».

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, «βάσει του επιχειρηματικού μοντέλου η αλυσίδα προβαίνει σε προεπιλογή προϊόντων απ' όλες τις βασικές κατηγορίες που φιλοξενεί στα καταστήματά της, ιδιωτικής και επώνυμης ετικέτας. Διαθέτει μόλις 1.600 κωδικούς στο σύνολο των προϊόντων έναντι των 5.000-6.000 κωδικών προϊόντων που διαθέτουν οι άλλες αλυσίδες. Αυτή τη στιγμή στη σταθερή μας γκάμα διατίθενται 8 προϊόντα ΕΒΟΛ. Ωστόσο, από τους δυο επώνυμους κωδικούς προϊόντων γάλακτος, το 1 είναι ΕΒΟΛ, από τους δύο επώνυμους κωδικούς κακάο, το 1 είναι ΕΒΟΛ και από τους 6 επώνυμους κωδικούς λευκό τυρί, οι 3 είναι ΕΒΟΛ. Επιπλέον, έχουμε προτείνει στην ΕΒΟΛ έξτρα ενέργειες συνεργασίας στο πρόγραμμα προωθητικών ενεργειών (επιπλέον αυτών της σταθερής μας γκάμας)». Η πλευρά της Lidl τονίζει επίσης ότι «επιδιώκουμε τη σταθερή και γόνιμη συνεργασία με της ΕΒΟΛ. Από την περιοχή Θεσσαλίας - Μαγνησίας συνεργαζόμαστε με 12 τοπικούς προμηθευτές. Είναι προφανές ότι από τη δική μας πλευρά διατηρούμε πάντα ανοιχτή την πόρτα της επικοινωνίας και του διαλόγου».

ΠΗΓΗ