100.000 ετών, το πιο...διάσημο παγόβουνο !

Ο λόγος για παγόβουνο πάνω στο οποίο
προσέκρουσε ο Τιτανικός για να βυθιστεί στο παρθενικό του ταξίδι.

Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν πως το συγκεκριμένο παγόβουνο προήλθε από ένα μικρό σύμπλεγμα παγετώνων στη νοτιοδυτική Γροιλανδία που περιέχει χιόνι ηλικίας έως και 100.000 ετών.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Γκραντ Μπιγκ ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο για τον υπολογισμό των διαδρομών των παγόβουνων.

«Παίρνουμε ότι γνωρίζουμε για τα ωκεάνια ρεύματα, και στη συνέχεια προσθέτουμε τις μετεωρολογικές μετρήσεις για το έτος αυτό για τον υπολογισμό των επικρατούντων ανέμων», αναφέρει ο Μπιγκ και αποκαλύπτει ότι η εφαρμογή αυτών των μεθόδων για το 1912 δείχνει ότι το παγόβουνο του Τιτανικού προήλθε από το Κάσιμιουτ στη νοτιοδυτική ακτή της Γροιλανδίας.

Το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό στις 14 Απριλίου του 1912 και σκότωσε τουλάχιστον 1.517 άτομα, εκτιμάται ότι είχε μήκος 120 μέτρα και ύψος 30 μέτρα.

Το αρχικό παγόβουνο, όμως, έλιωνε μέσα στον ωκεανό για μήνες ή και χρόνια πριν από τη σύγκρουση. Ο καθηγητής Μπιγκ εκτιμά μάλιστα ότι το αρχικό μέγεθος ήταν σημαντικά μεγαλύτερο, με μήκος πάνω από 500 μέτρα και βάρος 75 τόνους.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, το παγόβουνο αποσπάστηκε από έναν παγετώνα το 1908, όταν ένας χειμώνας υψηλότερης θερμοκρασίας ενίσχυσε το λιώσιμο των πάγων.