Επιτυχημένος και ο φετινός διαγωνισμός σχεδίου της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς


http://www.sierafm.gr/sierafm/wp-content/uploads/2013/05/11.jpg
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και φέτος ο πρωτοποριακός διαγωνισμός σχεδίου.

Δέκα εκθέτες διέθεσαν το καλύτερο κομμάτι της κολεξιόν τους και οι επισκέπτες ψήφισαν ηλεκτρονικά, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας, για το καλύτερο μοντέλο μοντέρνας τεχνοτροπίας & καλύτερου σχεδίου.

Φέτος στην Κατηγορία Καλύτερου κομματιού Μοντέρνας Τεχνοτροπίας, οι νικητές είναι οι εξής :

Sarigiannis Fur Fashion
Centria Future Fur Studio by Ernesto Hinojosa Ruiz
Imperia Furs & Leather
Στην κατηγορία καλύτερου σχεδίου  :

Imperia Furs & Leather
Vassou - Papadamou
Sarigiannis Fur Fashion
«Ο διαγωνισμός και φέτος σημείωσε επιτυχία, είναι κάτι πρωτοποριακό και αδιάβλητο,  καθώς οι ίδιοι οι επισκέπτες επιλέγουν τα κομμάτια που τους αρέσουν», δήλωσε ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Ηρακλής Καλλισθένης, μετά το τέλος της όλης διαδικασίας.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Όπως κάθε χρόνο ο φορέας διοργανωτής της έκθεσης δίνει την δυνατότητα στους εκθέτες μέσω των παράλληλων εκδηλώσεων να ενημερωθούν γύρω από τις εξελίξεις του κλάδου και της επιχειρηματικότητας διεθνώς. Φέτος στο πλαίσιο του σκεπτικού αυτού πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τύπου του νέου Εκθεσιακού Κέντρου ομιλία από τον Καθηγητή κ.  Βασίλη Καρντάση, του Royal College of Art με θέμα : «Love of the Hand».

«Τα χέρια μας αποτελούν ίσως το πιο σημαντικό μέλος του σώματος. Πιο σημαντικό και από τον εγκέφαλο. Όχι μόνο τα δικά μας χέρια αλλά και των γύρω μας. Μας δίνουν την δυνατότητα να εξερευνήσουμε τον εαυτό μας τους γύρω μας. Την ευεργετική, πολύτιμη  και μοναδική επαφή που μόνο  τα χέρια να προσφέρουν με μια σειρά παραδειγμάτων δείχνει πόσο ζωτική σημασία μπορεί να αποτελέσει ένα απλό άγγιγμα, μια απλή χειραψία. Τα χέρια είναι εργαλεία δουλειάς, επικοινωνίας, έκφρασης και αγάπης», τόνισε ο κος Καρντάσης στην ομιλία του, παραθέτοντας πλείστα παραδείγματα για την σημασία που έχουν τα χέρια στην δημιουργία και στην έκφραση στην σύγχρονη καθημερινή πρακτική, σε όλα τα επαγγέλματα αλλά κυρίως σε αυτά που κυριαρχεί το συναίσθημα και η τέχνη, όπως είναι και η επεξεργασία της γούνας.  

Το Σάββατο 11 Μαΐου  ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννης Αποστολίδης πραγματοποίησε ομιλία  με θέμα: «Συνεταιριστικές Τράπεζες – Αποφασιστικός μηχανισμός στήριξης των ΜΜΕ της Περιφέρειας».

«Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να σταθεί στην Μικρομεσαία Επιχείρηση, βλέπει τα πράγματα αλλιώς. Καταλαβαίνουμε την αξία της προσπάθειας για μια επιχείρηση να συνεχίσει να προσφέρει σε μια περιοχή, να υπάρχει , να δίνει δουλειά, να ενισχύει την οικονομική δύναμη ενός τόπου. Ζούμε στην περιοχή, ξέρουμε τα προβλήματα της και τις ανάγκες της. Άλλωστε στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης και δράσης στηρίξαμε και την προσπάθεια του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, για αυτό το κτήριο. Τροφοδοτούμε την επιχειρηματική δραστηριότητα τοπικά γιατί αυτό είναι συνυφασμένο και με το μέλλον της περιοχής», επεσήμανε ο κος Αποστολίδης, υπογραμμίζοντας πως «τα οφέλη από την εμπιστοσύνη που θα δείξει ένας επιχειρηματίας στη Συνεταιριστική Τράπεζα είναι πολλά , μπορεί να είναι και μέτοχος χωρίς αυτό να είναι όμως δεσμευτικό , μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του όπως σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα, να πληρώνει μέσω αυτής τις υποχρεώσεις του, να αποταμιεύει κ.λ.π. Όμως στηρίζει έτσι και τον ίδιο του και τον τόπο του».

Στο πρόβλημα που υπάρχει αναφορικά με την Ταυτοποίηση του Ελληνικού παραγόμενου γουνοποιητικού προϊόντος αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του νεοσύστατου Ινστιτούτου Ελληνικής Γούνας, Χαράλαμπος  Καραταγλίδης, στο πλαίσιο της δικής του ομιλίας, με θέμα : «Παρουσίαση Ινστιτούτου Ελληνικής Γούνας – Προώθηση λογοτύπου “Greek Fur”».που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα.

Συνολικά όπως ανέφερε ο κ. Καραταγλίδης στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια ανέρχονται οι πωλήσεις στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία), των «βαπτισμένων» ως ελληνικών γουναρικών που σε ποσοστό το ποσό αυτό μεταφράζεται στο 1/3 της διακίνησης γουναρικών που γίνεται στις συγκεκριμένες αγορές. Το δε κέρδος από την δραστηριότητα αυτή αγγίζει τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Βάσει των επίσημων στοιχείων της ελληνικής Πολιτείας τα γουναρικά που πωλούνται από την χώρα μας, φτάνουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως . Επομένως το brand name των ελληνικών γουναρικών, θα μπορέσει να περιορίσει το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων», που προκαλεί τεράστια διαφυγόντα κέρδη για την τοπική και εθνική οικονομία.

Η «μάρκα», μοναδικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις και στοιχείο αναγκαίο στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι o ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας του καταναλωτή αλλά και διαρκές, μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις. Είναι το χτίσιμο του ονόματος του προϊόντος, της επονομαζόμενης (brand name). Με την προστασία των πληροφοριών από μια ευρεία σειρά απειλών εξασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό η επιχειρησιακή συνέχεια και ελαχιστοποιούνται οι επιχειρησιακές απώλειες, ενισχύεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης με τη δημιουργία εμπιστοσύνης, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Το χτίσιμο της «μάρκας» είναι μια συνεχής προσπάθεια, επίπονη και μακρόχρονη, που αποδίδει όμως προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Είναι η εξέλιξη του αιώνα που συγκεντρώνει την ευθύνη, έτσι ώστε να μπορεί να τη ζητήσει ο καταναλωτής και να τη διαθέτει ο παραγωγός.  Είναι δημιουργία μιας οντότητας ευθύνης.

«Παράγουμε τα καλύτερα γουναρικά στον κόσμο, τα οποία προσπαθεί μεμονωμένα ο κάθε γουνοποιός να καταξιώσει παγκοσμίως. Όμως, κλαδικά δεν έχουμε προχωρήσει στην ονοματοσήμανσή τους και αυτό επιχειρούμε να αλλάξουμε με τη δημιουργία του brand name, που δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το «Greek Fur» », τόνισε ο κ. Καραταγλίδης, επισημαίνοντας πως «εφαρμόζουμε ένα πρωτοποριακό παγκοσμίως σύστημα προκειμένου να διαφυλάξουμε αυτή την ετικέτα έτσι ώστε να μην είναι εύκολη η αντιγραφή της, αφού ελέγχονται μέσα από το διαδίκτυο».Το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ελληνικής Γούνας έχει θέσει ως στόχο την προώθηση της αξίας της πιστοποίησης των ελληνικών γουναρικών. Η καμπάνια αυτή έχει ξεκινήσει μέσα από τις κλαδικές εκθέσεις, με την ενημέρωση των εμπορικών εκπροσώπων του κλάδου, ενώ στη συνέχεια, θα γίνουν καταχωρήσεις τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε κλαδικά περιοδικά. Τα κονδύλια όμως που υπάρχουν είναι μάλλον περιορισμένα για να γίνει μία μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, που στόχο θα έχει τον τελικό καταναλωτή. «Από την πλευρά τους οι γουνοποιοί της Καστοριάς και της Σιάτιστας των δυο παραγωγικών κέντρων της γούνας στην χώρα μας, έχουν δείξει  μεγάλο ενδιαφέρον για την προσπάθεια του Ινστιτούτου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραταγλίδης  τονίζοντας πως «αν πετύχει το σκοπό του μπορεί να αυξήσει αυτόματα τις πωλήσεις των τοπικών μας προϊόντων τουλάχιστον κατά 10%, που σε οικονομικά μεγέθη αυτό θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια». Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο Ινστιτούτο 30 ελληνικές επιχειρήσεις, για να αποκτήσουν το brand name sτα προϊόντα τους, με τις πωλήσεις ετικετών «Greek Fur» να φτάνουν στις 35.000.

Την Κυριακή  12 Μαΐου στην Αίθουσα Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Citrine Marketing Communication Διαμαντής Κιτρίδης αναφέρθηκε στις δυνατότητες του  Web Marketing.«Ένας ακόμα τρόπος προώθησης, ή ένα πανίσχυρο εργαλείο για πρόσβαση στις διεθνείς αγορές είναι το Web Marketing». Ήταν το θέμα-ερώτημα που τέθηκε προς συζήτηση. Απαντώντας στο ερώτημα αυτό ο κος Κιτρίδης υπογράμμισε τα εξής : «Το Web Marketing δίνει μια άλλη ώθηση στην εμπορική δραστηριότητα η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες από την χρήση του. Έχουμε μια αγορά με το Διαδίκτυο και όχι πολλές όπως συνέβαινε παραδοσιακά. Στον κόσμο του σύγχρονου επιχειρείν επιβάλλεται αι επιχείρηση να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που ανοίγονται για την προσέλκυση περισσοτέρων πελατών.  Το μέσο Web το επιλέγει  η κάθε επιχείρηση, το μήνυμα όμως είναι άμεσο, ξεφεύγει από τα στενά τοπικά όρια και φτάνει παντού. Δεν χρειάζεται η παρουσία μας. Τα στοιχεία είναι άμεσα μετρήσιμα και στην διάθεση του κάθε επιχειρηματία».

Επίσκεψη Mark Oaten

Την Παρασκευή 10 Μαΐου την Διεθνή Έκθεση Γούνας επισκέφθηκε και ο  Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας Mark Oaten , καλεσμένος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, ο οποίος το μεσημέρι της ίδια μέρας παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου με θέμα : «Η γούνα στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο».

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Καστοριά, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας για την πρόσκληση και στον Σ.Γ.Κ για την ολοκλήρωση του κτηρίου αυτού. Η Δ.Ε.Γ Καστοριάς κερδίζει τις εντυπώσεις, στο νέο αυτό εγχείρημα» είπε ο κ. Oaten, στην αρχή της συνέντευξής του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η έκθεση της Καστοριάς κερδίζει κατά κάποιον τρόπο το βραβείο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας για την καλύτερη και πιο χαρούμενη έκθεση γούνας».

Παραθέτοντας τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία για τον κλάδο της γούνας ο κος Oaten δήλωσε : «Οι πωλήσεις έχουν αύξηση μισό δις δολλάρια. έφθασαν τα 50,6 δισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμια. Η Ρωσία και η Κίνα είναι οι κινητήριες δυνάμεις στην παγκόσμια αγορά του κλάδου. Η Ασία επίσης βρίσκεται σε άνοδο. Η Κίνα τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή της  γιατί οι 2 με 3 μεγαλύτερες πόλεις της ασχολούνται με τον κλάδο της γούνας, αυτό αντιστοιχεί σε 90 πόλεις των Η.Π.Α για να σας δώσω μία αντιστοιχία και να καταλάβετε το μέγεθος της σημασίας της εξέλιξης αυτής. Το δυναμικό ανήκει στην Κίνα ωστόσο και στις  Η.Π.Α τον επόμενο χειμώνα το προϊόν θα έχει αύξηση. Η Κίνα και η Ασία μπορεί να είναι τα δυνατά σημεία αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτό. Υπάρχουν και οι παραδοσιακές αγορές, οι οποίες αν στηριχθούν σωστά και γίνουν τα κατάλληλα επιχειρηματικά βήματα, έχουν μέλλον. Η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον εξαιτίας της κρίσης, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση των φαρμαδόρων και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Η Κυβέρνηση σας στηρίζει τους εκτροφείς κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων είναι εχθρικές απέναντι στον κλάδο αυτόν. Και αυτό μπορεί να δώσει μια ώθηση».

Σε όλη την Ευρώπη το επόμενο διάστημα θα γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γούνας για τα οικονομικά στοιχεία που δίνει ο κλάδος, προκειμένου να ενημερωθούν φορείς και επιχειρηματίες. «Θα γίνουν συνολικά πέντε διαφορετικές διαφημίσεις της Π.Ο.Γ σε ενενήντα χώρες για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα σχετικά με την πώληση της γούνας σε παγκόσμιο επίπεδο»,  ανέφερε τέλος ο κος Oaten.