Γιατί τα νομίσματα είναι στρογγυλά;

Τα νομίσματα τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και σπάνια αντιλαμβανόμαστε την «αξία» του ότι έχουν στρογγυλό σχήμα.
Για ποιο λόγο όμως και πως απέκτησαν αυτό το σχήμα;
Ήταν πάντα έτσι ή μήπως όχι...;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα νομίσματα είναι συνήθως στρογγυλά. Πρώτα απ’ όλα τα στρογγυλά νομίσματα φθείρονται λιγότερο, τα χρησιμοποιημένα νομίσματα με γωνίες έχουν λιγότερες χαρακιές από τα στρογγυλά.
Εξάλλου τα στρογγυλά νομίσματα παράγονται ευκολότερα μαζικά. Τέλος, υπάρχει μια μακρά παράδοση κατασκευής στρογγυλών νομισμάτων.
Τα πρώτα νομίσματα κατασκευάστηκαν γύρω στα 650-625 π.Χ. από τους αρχαίους Έλληνες στην Έφεσο και στις Σάρδεις της Μικράς Ασίας. Το αποτύπωμα γινόταν πάνω σε σβόλους θερμού μετάλλου που είχαν το ίδιο βάρος μεταξύ τους. Κατά τη σφράγιση πιέζονταν οι σβόλοι ώστε να γίνουν επίπεδοι και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία νομίσματος που ήταν μεν στρογγυλό αλλά όχι τέλειος κύκλος. Η βασική αρχή είναι περίπου η ίδια με εκείνη που χρησιμοποιείται σε υλικά όπως η πλαστελίνη ή η ζύμη, όπου ένα σβόλος πιέζεται για να σχηματιστεί μια στρογγυλή φόρμα.
Η μορφή των νομισμάτων άλλαζε με την πάροδο του χρόνου. Τα πρώτα νομίσματα ήταν χοντροί και ακανόνιστοι μεταλλικοί σβόλοι.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν πιο επίπεδα και στρογγυλά νομίσματα στο βαθμό που αναπτύσσονταν οι τεχνικές και οι μέθοδοι κατασκευής.
Ωστόσο τα νομίσματα δεν είναι πάντοτε στρογγυλά. Κατά καιρούς έχουν κατασκευαστεί τριγωνικά, οβάλ και τετράγωνα νομίσματα καθώς και σε σχήμα κιθάρας, βεντάλιας, λουλουδιού ή χάρτη.

inews.gr